Tuzla: Porodica umrle u najtežim trenucima pokazala humanost, spašena tri života

M. R. S.
Tuzla: Porodica umrle u najtežim trenucima pokazala humanost, spašena tri života
Foto: Facebook / Ilustracija

Nakon 16 mjeseci zastoja, u Federaciji BiH su urađene prve kadaverične transplantacije kojima su u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla spašena tri života!

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, sa 25. na 26. decembra urađene su transplantacije jetre i dva bubrega, ali i dvije rožnice.

„Ljekari su dobili pristanak obitelji. Osoba koja je preminula nije imala potpisanu donorsku karticu, ali je za života rekla da to želi. I porodica je dala pristanak. To je ono što mi govorimo kako je važno razgovarati s obitelji“, istakao je Žuljević.

Kazao je da porodica umrle osobe želi ostati anonimna i da će to poštovati.

Tomislav Žuljević - undefined

Facebook: Tomislav Žuljević


Dodao je da su sretni što su se napokon kadaverične transplantacije pokrenule s mrtve tačke, te da i ovo što se desilo dokazuje da se može, samo treba volja.

„Prije svega želimo da se zahvalimo obitelji preminulog donora na hrabroj i humanoj odluci. Također hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u transplantacijskom procesu te na taj način podarili novu šansu za život transplantiranim pacijentima“, naveli su iz Udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije