Turković traži od Ukrajine pomoć u pronalasku prvog pilota ARBiH Samira Beganovića

4
Radiosarajevo.ba
Turković traži od Ukrajine pomoć u pronalasku prvog pilota ARBiH Samira Beganovića
Foto: Al Jazeera Balkans / Enes Beganović pored dijela srušenog aviona

Tragom priče koju je nedavno objavio portal Radiosarajevo.ba o prvom pilotu Armije Republike Bosne i Hercegovine, Samiru Beganoviću iz Cazina, koji je poginuo prije 26 godina kada je ukrajinski avion "AN 26", u kom je bio kao kopilot, oboren u rejonu Plitvičkih jezera u Republici Hrvatskoj, reagirala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i šefica bosanskohercegovačke diplomatije, Bisera Turković, te od ukrajinski vlasti zatražila pomoć u pronalasku posmrtnih ostataka bosanskog heroja.

Piše: Faruk Vele

Smiraj u Bosni

Podsjetimo, Beganovićev avion pogođen je, po svemu sudeći, projektilom oružanih jedinica Martićeve i Babićeve tzv. SAO Krajine. Najprije se negiralo da je avion uopće oboren, a kad je utvrđena lokacija pada, tijela više nije bilo.

Kako će se kasnije utvrditi, pronađeni ostaci tijela iz aviona, među kojima i tada 27-godišnjeg Begnaovića, preneseni su u Srbiju, a onda u Kijev! Uprkos svim naporima Samirovog brata Enesa, prvi pilot ARBiH još uvijek nije našao smiraj u svojoj Bosni.

Enes Beganović pored dijela srušenog aviona - undefined

Foto: Al Jazeera Balkans: Enes Beganović pored dijela srušenog aviona

Bosna i Hercegovina napokon je reagirala onako kako bi postupile sve ozbiljne države svijeta u slučaju nestanka njezinih vojnika i pilota. Naime, ministrica Turković inicirala je konačno rješavanje ovog tragičnog slučaja.

Naime, Turković je jučer, kako nam je potvrđeno, održala sastanak s otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, Serhiiom Miniailom, na kojem se razgovaralo o slučaju bh. pilota Samira Beganovića.

"Ministrica je informisala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića, koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Naglasila je da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu, donio smiraj porodici Beganović nakon više od dvije i po decenije ", istaknuto je iz kabineta ministrice vanjskih poslova naše zemlje.

Otpravnik poslova Miniailo je kazao da će provjeriti sve informacije vezane za ovaj slučaj, te da će Ambasada Ukrajine uložiti napore kako bi se ovaj slučaj riješio.

Ambasador Ukrajine i ministrica Turković - undefined

Foto: MVP BiH: Ambasador Ukrajine i ministrica Turković

Pod bosanskom zastavom

Kada su 2011. godine pronađeni i identificirani posmrtni ostaci američkog pilota Meceslausa Miaskiewica, čiji avion je oboren maja 1944. godine iznad mjesta Stubica kod Ljubuškog, tačno 50 godina prije Beganovićevog aviona, njegovi posmrtni ostaci su uz, najviše vojne počasti, ispraćeni u Sjedinjene Američke Države.

Sahranjen je u svom rodnom gradu Salemu u državi Massachusetts.

Ukopan je uz prisustvo članova porodice, među kojima su bile i pilotove dvije sestre.

Porodica je desetljećioma vjerovala da je Miaskiewicz pokopan na Long Islandu uz još jednog člana njegove posade, no istina je isplivala iz hercegovačkog krša.

Nadamo se da će uskoro doći dan kada će posmrtni ostaci Samira Beganovića, prvog pilota Armije RBiH, uz vojne počasti i pod zastavom države Bosne i Hercegovine, za koju se borio i život dao u humanoj misiji.

Do tada, ostaje da se prisjećamo njegove plemenite ličnosti i herojskog čina.

"Kad ime Samira Beganovića postane dio našeg kolektivnog sjecanja koliko i ime Rade Končara dostići ćemo nivo svijesti zrele nacije", zapisao je Hasan Nuhanović, svjedok genocida, pisac, aktivista, podsjećajući na čuvara bosanskohercegovačkog neba.

Potrebno povećati bilateralne odnose

"Tokom sastanka je razgovarano i o drugim važnim pitanjima između dvije države. Istaknuto je da je Ukrajina zainteresovana za razvoj i unapređenje odnosa, te dodao da su mir i stabilnost vrlo važni za ovu zemlju.

Na sastanku se razgovaralo o sporazumima o turizmu i liberalizaciji viznog režima, na koje Ukrajina čeka odgovor od Bosne i Hercegovine. Sagovornici su se usaglasili da je potrebno povećati bilateralne odnose i kontakte između dvije zemlje, te u budućnosti upriličiti uzajamne posjete ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ukrajine", potvrdili su iz kabineta ministrice Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije