Turistima i građanima još uvijek nije dozvoljen ulazak u Vijećnicu

Radiosarajevo.ba
Turistima i građanima još uvijek nije dozvoljen ulazak u Vijećnicu
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Iako je u protekla dva mjeseca imala čak dva "svečana otvaranja" - ono održano 9. maja, povodom Dana Evrope, kao i 28. juna povodom 100 godina Sarajevskog atentata, sarajevska Vijećnica i dalje je, praktično, zatvorena. 

Ako se ovih dana kao turista ili znatiželjni građanin obratite Turističkom informativnom centru u Sarajevu dobit ćete odgovor da se u Vijećnicu ne može ući. 

Obnova ovog arhitektonskog bisera, zgrade u pseudomaurskom stilu koja se počela graditi 1882.  na osnovu projekta arhitekte Alexandera Witteka, zvanično je završena u junu ove godine

Veliki projekt obnavljanja Vijećnice, nakon što je zgrada zapaljena agresorskom granatom 25. augusta 1992, bio je vezan uz niz problema i odlaganja. Evropska unija u obnovu je uložila 9 miliona eura, no očito je da u ovom slučaju nije sve u novcu

O korištenju Vijećnice, naime, ne mogu postići dogovor uprava Grada Sarajeva koja namjerava da se useli u dio ove zgrade, prvobitno zamišljene kao "gradska kuća", te Univerzitetska biblioteka BiH, koja je Vijećnicu koristila prije no što je izgorjela. 

U svom saopćenju od 13. maja, delegacija Evropske unije u BiH podsjetila je da je stvarni korisnik projekta Ministarstvo civilnih poslova BiH u ime vlasnika objekta, a to je država Bosna i Hercegovina. 

"Postoji niz eventualnih sekundarnih korisnika, od kojih je Grad samo jedan, a svi oni zaslužuju da im se zgrada preda u potpuno završenom stanju. Naš cilj je u potpunosti završena Vijećnica, prema rasporedu za obnovu, kada će biti na raspolaganju svim svojim eventualnim korisnicima i svim građanima", saopćeno je u maju iz delegacije EU.

Kako je tada saopćeno iz Gradske uprave, otvaranje Vijećnice za javnost odgađa se do daljnjeg.

Turistička sezona u punom je jeku, a Vijećnica bi trebala biti jedna od glavnih turističkih atrakcija. Za sada, diviti joj se možemo samo izvana. 

U međuvremenu, ostaje nam virtualna šetnja objektom, te fotografije načinjene prilikom jednog od dva simbolična "otvaranja". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije