Turistička sezona u Neumu neizvjesna: Bez očekivanja za strane goste

2
Fena
Turistička sezona u Neumu neizvjesna: Bez očekivanja za strane goste
FOTO: Facebook / Upitna sezona

U Neumu je predsezona i ove, kao i prošle godine, ostala skoro pa u potpunosti upražnjena, a određeni broj gostiju očekuje se oko 1. maja i to većinom domaćih te poneki gost iz regije, kazao je načelnik Neuma Dragan Jurković, ocijenivši kako se zbog pandemije i slabe procijepljenosti stanovništva teško može očekivati veći broj stranih gostiju.

„Predsezona je ove, kao i prošle godine, ostala skoro pa u potpunosti upražnjena. U tom periodu obično u Neumu budu gosti iz zapadnih zemalja i azijskog područja, koji su u vremenu pandemije spriječeni putovati, kao i većina ostalih“, kazao je Jurković za Fenu.

Određeni broj gostiju, dodao je, očekuje se oko 1. maja, ukoliko to situacija bude dozvoljavala, i to većinom sve domaći gosti, eventualno dio gostiju iz regije.

Kada su u pitanju očekivanja od turističke sezone s obzirom na to da će epidemiološka situacija biti glavni kriterij, Jurković napominje kako se nalazimo u vremenu gdje je sve neizvjesno pa tako i turistička sezona, no da se, ipak, nada kako će se epidemiološka situacija poboljšati i da ćemo imati koliko-toliko uspješnu turističku sezonu.

„Na nama je da radimo, prilagodimo se uvjetima takvim kakvi jesu. Pokušat ćemo našu ponudu poboljšati i ujedno prilagoditi novonastaloj situaciji, kako bi naši gosti u Neumu proveli samo ugodne trenutke“, kazao je neumski gradonačelnik.

Naglašava kako je oduvijek u Neumu u samoj sezoni najveći broj domaćih gostiju, no posljednjih se godina broj gostiju iz regije uvelike povećao.

„Dok pandemija traje, ili bar dok se ne procijepi veliki broj stanovništva, teško da možemo očekivati veći broj stranih gostiju“, napominje Jurković.

Kada su u pitanju gosti iz regije, neumski gradonačelnik nedavno se susreo s beogradskim gradonačelnikom Zoranom Radojičićem s kojim je razgovarao o turizmu.

Prošlu sezonu Neum je imao jako puno gostiju iz Srbije, a načelnik se nada da će se taj broj zadržati i ove godine, ako ne i povećati, naravno u skladu s trenutnim kapacitetima.

„Od njih smo dobili samo pozitivne komentare i poziv na saradnju. Dogovoren je i posjet neumskih hotelijera Beogradu i Novom Sadu, a sve u svrhu promocije Neuma kao turističke destinacije“, kazao je Jurković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije