Trojka podijelila javna preduzeća u FBiH: Ko će dobiti BH Telecom, Elektroprivredu, KCUS...?

4
L. Memčić
Trojka podijelila javna preduzeća u FBiH: Ko će dobiti BH Telecom, Elektroprivredu, KCUS...?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Edin Forto

Raspodjela javnih preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine nije zvanično završena i imena novih direktora nisu poznata.

No, prije nekoliko dana održan je višesatni sastanak stranaka Trojke (Narod i pravda, SDP i Naša stranka) na kojem je, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, okvirno dogovoreno šta će kojoj stranci pripasti.

Prema našim informacijama, Narod i pravda trebao bi dobiti upravljanje BH Telecomom koji je najprofitabilnije preduzeće u Federaciji.

Voz iskočio sa šina kod Konjica: Objavljen i bizarni razlog nesreće

Voz iskočio sa šina kod Konjica: Objavljen i bizarni razlog nesreće

BH Telecom je u prošloj godini ostvario dobit od 50,6 miliona KM. Kao kandidatkinja za jednu od direktorskih funkcija u ovoj kompaniji spominje se Alma Čolo, donedavna članica SDA. Međutim, to su za sada samo spekulacije, a Čolo tvrdi da napušta politiku.

NiP-u bi trebale pripasti čelne pozicije u Federalnoj novinskoj agenciji (FENA).

NIP-u bi također trebao pripasti Klinički centar Univerziteta u Sarajevu te Aerodrom Sarajevo. Portal Istraga objavio je da će NIP dobiti i upravljanje BH Gasom. Kao novi direktor KCUS-a pominje se doktor Benjamin Kulovac, no još uvijek nije ništa zvanično dogovoreno.

Ko čini novu upravu Autocesta FBiH? Na mjestu direktora HDZ-ov kadar

Ko čini novu upravu Autocesta FBiH? Na mjestu direktora HDZ-ov kadar

Kada je riječ o SDP-u, stranci Trojke koja je dobila najviše glasova na Općim izborima u oktobru, najvjerovatnije će, kako saznajemo, dobiti upravljanje Elektroprivredom Bosne i Hercegovine.

Trebala bi im također pripasti i BH Pošta, Energoinvest, zatvori i upravljanje nad nekoliko agencija. 

Naša stranka je osvojila najmanje glasova na izborima pa su im tako pripale i 'manje bitnija' preduzeća kao što je Lutrija BiH i PIO/MIO.

Javna preduzeća Trojka dijeli sa HDZ-om. Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za direktora JP Autoceste Federacije BiH imenovan je HDZ-ov Denis Lasić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije