Treskavicu krasi veliki broj jezera koja se napajaju iz lednika

Fena
Treskavicu krasi veliki broj jezera koja se napajaju iz lednika
Foto: FENA / Ljepote Treskavice

Crno jezero i Veliko jezero na Treskavici pohodila je grupa sarajevskih planinara, koji su sunčani subotnji dan proveli u cjelodnevnom pješačenju pošavši iz sela Turovi.

Napor se isplatio jer je izlazak na Crno jezero na 1.675 metara nadmorske visine ukrašeno poljskim cvijećem između kojeg diskretno izranja endemski cvijet bosanskog ljiljana (Lilium bosniacum) bio nagrada za pješačenje.

Ljepote Treskavice - undefinedFoto: FENA: Ljepote Treskavice

Nakon odmora i uživanja u pogledu na Crno jezero i vrhove Treskavice planinari su se spustili na Veliko jezero koje je na nadmorskoj visini od 1.548 metara i najveće je jezero na Treskavici. Dugo je 220 metara, široko 185 metara, dubina mu je šest metara. U Velikom jezeru ima pastrmke.

Treskavicu krasi veliki broj jezera koja se napajaju iz lednika, podjezerskih izvora, okolnih izvora i potoka.

Treskavicu karakteriše bogatstvo izvora od kojih neki leže pod samim najvišim vrhovima, a legenda kaže da ih ima 365, među kojim su i izvori rijeke Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice.

Ljepote Treskavice - undefinedFoto: FENA: Ljepote Treskavice

Najviši vrh Treskavice je na 2.088 metara nadmorske visine, a planinari ga zovu Paklijaš, Đokin toranj ili Mala ćaba. Naziv Paklijaš odnosi se na područje južnije od vrha koje je dobilo ime zbog nepristupačnosti i surovosti terena. Đokin toranj je naziv dobio po metalnom objektu koji je tu bio izgrađen kao sklonište, a koji se veže za arhitektu, planinara, po imenu Đoka (Petrović), koji je dao ideju za gradnju tog objekta. Ime Mala ćaba je stari naziv za vrh koji mještani iz sela u podnožju Treskavice od davnina koriste a vezan je za posjećivanje vrhova u određenom danu u godini iz religijskih razloga.

U povratku su se planinari, njih 20, spustili do PD' Radovan Bjelica', poznatijeg među ljubiteljima prirode kao 'Runolist' po istoimenom planinarskom društvu iz Trnova, čijim angažmanom je izgrađen taj planinarski objekat na lokalitetu Paleža.

Odatle do autobuskog stajališta u selu Turovi planinarima su pješačenje uljepšali ružičnjaci koji ukrašavaju kuće i fino obrađeni povrtnjaci iz kojih će njihovi vlasnici brati organske plodove paprike, paradajza, boranije, mrkve, graha...

Ljepote Treskavice - undefinedFoto: FENA: Ljepote Treskavice

Završnica jučerašnjeg cjelodnevnog pješačenja je bila povratak u Sarajevu autobusom GRAS-a u kojem su svi putnici, planinari, lokalno stanovništvo i 'vikendaši' sjedili sa maskama na licu. Za pohvalu je odgovornost svih njih, kao i vozača koji s maskom na licu i rukavicama vozio. Za pohvalu je i nov i čist autobus koji saobraća na liniji Ilidža-Trnovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije