Tradicionalno 21. druženje ljekara "brucoša" Medicinskog fakulteta u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Tradicionalno 21. druženje ljekara "brucoša" Medicinskog fakulteta u Sarajevu
Foto: Ustupljena fotografija / Tradicionalno 21. druženje ljekara "brucoša" Medicinskog fakulteta u Sarajevu, generacija 1966-1970

Jedinstvena generacija poznatih ljekara, koji su upisali Medicinsku fakultet u Sarajevu generacijama od 1966-1970 okupili su se u Budvi od 18. do 21. aprila 2024. godine da proslave svoje 21. uzastopno godišnje druženje i preko pola stoljeća od upisa na Medicinski fakultet. 

Ova divna tradicija koja traje neprekidno već 21 godinu, ogleda se u redovnom sastajanju i druženju nekadašnjih brucoša, svakog mjeseca tokom godine, ali i centralnom godišnjem okupljanju na trodnevnom druženju i proslavi, uvijek u drugom gradu ili zemlji.

"Uvaženi i priznati ljekari, akademici, profesori, ministri, direktori, koji su bili brucoši krajem 60-tih godina, tako pažljivo njeguju jedinstvenu tradiciju kolegijalnog druženja, čestitanja, kondoliranja, prisječanja na poginule i preminule kolege, ali i uveseljavanja i svakodnevnog prisjećanja na sretne studentske dane.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Svake godine okuplja se oko 60 doktora “brucoša” na drugom mjestu i zemlji gdje živi neko od kolega. Tako smo se do sada nalazili i družili po svim mjestima u BiH, ali i izvan BiH, u Zadru i u Lucernu.

Posebno za ovu priliku, kolege, uvaženi ljekari, došli su iz raznih mjesta BiH, ali i svih krajeva svijeta, Mirsada Veljović iz Bordoa, Emina-Beba Hadžiselimović iz Bazela, Azra Beširević iz San Franciska, Dunja Jasnič iz Ljubljane, Radomir Ado Crvelin iz Zadra, Nešo Rajačić iz Beograda, Višnja Subotić iz Zagreba, Irena Dervišević iz Makarske, Miroslav Medenica i Mara Drecun iz Podgorice.

Prošle jubilarne godine u Sarajevu su sa nama bili i Nada, Zlata i Predrag iz Haife, i Ali iz Sidneja.. Ovogodišnji domačin druženja u Budvi bio je naš “brucoš” prof. dr. Miroslav Medenica, koji se sa svojom ekipom potrudio da nam četverodnevno druženje u Crnoj Gori ostane u predivnom sjećanju.

Sjedih kosa, ali mladog srca, poznati doktori iz cijelog svijeta, nekadašnji brucoši Medicinskog fakulteta u Sarajevu, obišli su Budvu, Tivat, muzeje Cetinja, stari grad Kotora, Skadarsko jezero i Rijeku Crnojevića – turističkim brodicama.

Na završnoj svečanoj večeri uz muziku i ples, tradicionlano dodijeljene su i posebne zahvalnice i priznanja pojedinim brucošima za organizaciju ovih jedinstvenih druženja, te data sjećanja na 157 umrlih i poginulih kolega brucoša naših generacija. Također, pročitan je i upućen apel svjetskim moćnicima protiv ubijanja djece u Gazi i Ukrajini.

Bila su to četiri dana lijepog i emotivnog druženja kolega probeharalih i sjedih kosa. Jedan od organizatora ovih jedinstvenih druženja – dr. Memo Kundurović, kao i svih 60 “brucoša” uglas kažu: "Družit ćemo se i okupljati do kraja života. Radujemo se susretu sa kolegama sa kojima smo postali doktori prije više od 50 godina."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije