Tokić: Izgradit ću pješačke šetnice u koritu Miljacke, poput onih u Parizu

7
B. T.
Tokić: Izgradit ću pješačke šetnice u koritu Miljacke, poput onih u Parizu
Radiosarajevo.ba / Sejfudin Tokic

Sejfudin Tokić kandidat je Bošnjačkog pokreta za načelnika Općine Centar na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o najvećim problemima u ovoj općini, zatim strateškom planiranju, kreiranju ambijenta za mlade, ali i o borbi protiv zagađenja i pandemije COVID-19.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini i kako planirate to riješiti?

Tokić: Kontinuirana betonizacija, smanjenje zelenih i parkovskih površina , sve manje dječijih i sportskih igrališta, neprimjerena izgradnja novih nebodera i poslovno-stambenih objekata čak uz predhodno rušenje zgrada iz perioda Austro-ugarske obilježili su mandat aktuelnog načelnika Općine Centar.

Uz sve navedeno svjedoci smo drastičnog onečišćavanja vode, zraka što stvara nepodnošljive uslove stanovanja i življenja u centru grada. Obišao sam Koševski potok od izvorišta do ušća u Miljacku i uvjerio se u vandalizam nepojmljiv za 21. vijek da se kanalizacija iz nekih elitnih naselja direktno uvode u čistu vodu. Neugodan miris Koševskog potoka samo nekoliko metara od ulaza u Općinu Centar i novih 25000 m2 na Betaniji ustupljenih privatnim preduzećima od strane Ajnadžića najbolje svjedoče o urbicidu aktuelne općinske vlasti i njihove tajkunskopolitičke oligarhije.

Mandat Ajnadžića ostat će obilježen netransparentnom izgradnjom trotoara od kaldrme višestruko skupljeg od bilo kojeg autoputa po metru dužnom s tragikomičnom press konferencijom kako je to sve urađeno “Za ljde koji hodaju u kolicima”. Nezapamćena privatizacija budžeta i sistematski urbicid moraju biti zaustavljeni na zborima 15. novebra.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa, šta nudite mladima, šta penzionerima?

Tokić: Dva projekta koja ću provesti u naredne četiri godine, promijenit će razglednicu centra grada Sarajeva i bit će prekretnica u imidžu Sarajeva kao ekološki čistog grada, poželjne turističke destinacije s posebno dragocjenom prirodnom i kulturno-hjistorijskom baštinom. Prvi projekat je čiste vode sliva rijeke Miljacke a drugi je izgradnja pješačkih šetnica u koritu Miljacke poput Sene u Parizu.

Pored toga utrostručit ćemo zelene površine, broj dječijih i sportskih igrališta na otvorenom a prostor stadiona Koševo i okoline od zapuštenih površina pretvoriti u savremenu sportsku arenu sa svim potrebnim rekreativnim trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima.

Obezbijedit ćemo besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola. Penzionerima ćemo rebalansom budžeta obezbijediti svu potrebnu pomoć za normalnu egzistenciju uz olakšice plaćanja komunalnih i drugih obaveza. Na području od Skakavca (drugog najvećeg vodopada u Evropi) i Nahoreva uredit ćemo atraktivno područje i zeleni pojas s organskom proizvodnjom autohtonog voća i organske hrane kroz stimulaciju poljoprivredne proizvodnje i stočarstva. U ove projekte visoke profitabilnosti sistematski ćemo uključivati mlade sručne kadrove te kroz olakšice izdavanja poslovnih općin skih prostora zaustaviti odlazak mladih u inostranstvo.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite kako ćete se boriti pritiv zagađenja, pandemije Covid19, bijele kuge i zagušenja saobraćaja?

Tokić: Zaustavit ćemo već planiranu izgradnju visokih nebodera na Marijin Dvoru koje su izglasali zastupnici SDA i četvorke u Skupštini KS i time omogućiti dosljednu realizaciju studije urbanih ventilacionih koridora. Istovremeno, stimulativnim mjerama obezbijedit ćemo smanjenje ili potpuno zaustavljanje grijanja čvrstim gorivom i tako obezbijediti uz već najavljeno povećanje zeleniih površina i tako obezbijediti centar grada mjestom ugodnog življenja.

Općina će inicirati formiranje posebnog fonda potpomognute oplodnje te posebnu pomoć za roditelje svakog novorođenčeta. Izgradnju planirane transferzale na području Općine Centar ćemo ubrzati a podzemne garaže ćemo izgraditi s jasno definisanim obaveznim rokovima za ozbiljne investitore umjesto dosadašnjih stranačkih tajkuna koji su sistematski samo za sebe rezervisali realizaciju projekata podzemnih garaža.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Tokić: Predstojeći Lokalni izbori imaju historijsko značenje jer mogu biti početak krupnih promijena a najznačajnije promjene uvijek su počinjale u centru. Rezultati Izbora u Srebrenici, Stocu, Mostaru i centru Sarajeva imat će presudnu važnost za budućnost BiH.

Bakirova SDA opterećena korupcijskim aferama unutrastranačkim frakcijskim borbama i raslojavanjima veće je prepustila funkcije načelnika u Stocu Ćovićevom HDZ-u adosta činjenica ukazuje da su slično tome u Srebrenici funkciju načelnika ostavili Dodikovom SNSD-u.

Dobro poznajem političku situaciju na čitavom prostoru BiH i znam da moj protivkandidat Srđan Mandić ima puno navijača u Banja Luci te da Nedžad Ajnadžić nije samostalan u svom odlučivanju i da je već opterećen brojnim tajkunima i stranačkom oligarhijom da nastavi za rad profita urbicid centra Sarajeva. Svoja obećanja uvijek izvršavam.

Pozivam građane da ne glasaju ni za Kurtu (SDA i trabanti) niti Murtu tzv. Četvorka već za kandidate Bošnjačkog pokreta koji prvi puta izlaze na izbore u BiH. Mi imamo rezultate i nećemo Vas iznevjeriti.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije