Sejfudin Tokić podnio krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića

4
I. S.
Sejfudin Tokić podnio krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića
Radiosarajevo.ba / Sejfudin Tokic

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je Tokić saopštio na današnjoj konferenciji za novinare koja se održala u sjedištu Pokreta u Sarajevu.

Kako je objasnio, radi se o govoru u Skupštini Srbije 20. jula 1995. godine, kada je Vučić izjavio: „Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana. Pa da vidimo sme li se tako međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati s sprskim narodom“.

U prijavi se navodi da je sadašnji predsjednik Srbije tako podstrekivao vojnike i policajce RS i pripadnike paravojski na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, koji su se nakon ovog govora zaista desili na teritoriji BiH, a čije žrtve su bili civili bošnjačke nacionalnosti.

"Prijavljeni je non-stop izjednačavao sve Srbe, bez obzira na međunarodni status priznatih država Republike BiH i drugih država", rekao je Tokić.

Pored toga, radi se i o drugim istupima Vučića, koji se navode u krivičnoj prijavi. Tokić kaže da nije pronađeno dovoljno dokaza da se Vučić tereti za ratne zločine, ali institucije bi trebale imati više kapaciteta i proširiti optužnicu.

Pravni stručnjaci na čelu sa advokatom Nikicom Gržićem radili su ovu optužnicu.

"Odlučio sam se za ovaj čin jer smatram da moramo zatvoriti jedno od najkrvavijih poglavlja čovječanstva od stranica najtežih ratnih zločinaca“, pojasnio je predsjednik Pokreta.

Tokić smatra da će osobe koje su radile ratne zločine i genocid pokušati opravdati takva djela.

"Za mir i stabilnost, prvenstveno u interesu sprskog, ali i svih naroda koji žive u ovoj regiji, važno je da ova prijava dobije adekvatan epilog u pravosuđu“, pojasnio je.

Tokić kaže da je najmanja mjera odgovor Tužilaštva BiH i procesuiranje Vučića zbog krivične odgovornosti.

Podsjetimo da je Tokić ranije podnio privatnu tužbu za uvredu protiv Milorada Dodika. Razlog je njegova izjava da je Tokić postao, kako je rekao, aktivista Islamske države

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije