Tito je otkrio njegovo remek-djelo: Umro autor najpoznatijeg spomenika u BiH

Radiosarajevo.ba
Tito je otkrio njegovo remek-djelo: Umro autor najpoznatijeg spomenika u BiH
Twitter / Tito i Miodrag Živković na Tjentištu

Miodrag Živković, vajar koji je autor spomenika na Tjentištu, preminuo je juče u 93. godini. Miodrag Živković je rođen 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca, a bio je redovni profesor na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

Spomenik "Bitka na Sutjesci" podignut je 1971. godine i spade među najpoznatije Živkovićeve radove. To je remek-djelo socrealističke spomeničke umjetnosti, monumentalni rad Miodraga Živkovića. Spomenik se sastoji od dvije simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), razuđene strukture, visine 19 metara, koje se fantastično uklapaju u prirodni krajolik.

Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Iza spomeničkog prodora nalazi se "Plato brigada" sa kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je izveden od bijelog betona, a otkrio ga je predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Miodrag Živković - undefined

Miodrag Živković (Twitter)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije