The New Yorker o Srebrenici: "Teorije zavjere srpskih lidera, poricanje i koronavirus"

Radiosarajevo.ba
The New Yorker o Srebrenici: "Teorije zavjere srpskih lidera, poricanje i koronavirus"
Foto: EPA-EFE / Srebrenica, 11. juli 2020.

Protekle subote obilježena je 25. godišnjica najgoreg masakra u Europi od Drugog svjetskog rata.

U posljednjim mjesecima rata u Bosni, 1995. godine u masovnim likvidacijama širom Srebrenice ubijeno je osam hiljada muškaraca i dječaka Muslimana.

To na početku svog teksta u uglednom magazinu The New Yorker piše novinar David Rohde, koji je više puta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dolazio u našu zemlju. 

David Rohde je aktuelni izvršni urednik portala Newyorker.com, te bivši novinar Reutersa, New York Timesa i Christian Science Monitora.

"Svake godine se obilježava godišnjicana 11. juli, dan kada je enklava pala na snage bosanskih Srba i ubijanja su započela. Ove godine strah od koronavirusa natjerao je vlasti da ograniče okupljanje na nekoliko stotina ljudi. Oni koji su prisustvovali, nosili su maske", piše Rohde.

On u dekstu pod naslovom "Teorije zavjere, poricanje i koronavirus", naglašava da su diplomati iz cijelog svijeta, kao i svake godine, objavile svečane poruke žaljenja zbog krivnje međunarodne zajednice u ovim ubistvima.

"Američki i evropski zvaničnici smislili su shemu u kojoj su mirovne snage UN-a oduzele muslimanskim braniteljima Srebrenice njihovo najmoćnije oružje i proglasile grad „zaštićenim područjem Ujedinjenih Nacija“. Dvije godine kasnije, stajali su kako su bosanski Srbi nacionalisti okupirali grad i ubili gotovo svakog muškarca bosanskog muslimana kojeg su zarobili", podvukao je Rohde.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, poruke stranih funkcionera bili su unaprijed snimljeni videozapisi, uključujući one i Državnog sekretara Mikea Pompea i glumice Angeline Jolie, dodaje on.

"Većina poruka bila je usredotočena na sve veće negiranje masakra od strane nacionalista bosanskih Srba, što odražava, zastoj u pokušaju ponovnog ujedinjenja zemlje, 25 godina nakon što su ubistva prestala", nastavlja Rohde. 

Novinar piše da je rat u BiH sam pratio 1994. i 1995., te napisao i niz priča za Christian Science Monitor, koji su pomogli u otkrivanju ubistava u Srebrenici. 

"Svakih pet godina pokušavam se vratiti na komemoraciju. S vremenom sam slušao kako, i pored sve većih dokaza, srpski nacionalisti sve više negiraju ono što se dogodilo. U mojoj posljednjoj posjeti, 2015. godine, odlučno su odbacili nalaze najvećeg projekta identifikacije DNK na svijetu, koji je pronašao ostatke 6.909 muškaraca sa preživjelom rodbinom. Tokom moje posljednje posjete, srpski civili su mi rekli fantastične teorije zavjere. Bosanski muslimani navedeni su kao mrtvi na gradskom groblju u kojem su posmrtni ostaci šest hiljada ljudi, te da žive i rade u Njemačkoj, rekla mi je žena. Muslimani su ukrali tijela Srba i lažno ih proglasili žrtvama masakra, rekao mi je muškarac. Drugi su izveštaje o osam hiljada mrtvih nazvali „farsa“, „cirkus“ i „ne vjerujte“", navodi Rohde.

On kaže da su takve izjave bile razočaravajuće, ali nisu iznenađujuće. 

"Tokom rata srpski nacionalistički lideri su širili teorije zavjere kako bi održali narodnu podršku i za sukob i za svoju moć. Kad bih rekao da velika laž djeluje, stanovništvo se plaši za svoju sigurnost. Diplomata iz Bosne koji je tražio da ne bude imenovan rekao mi je da su decenijama nakon završetka rata korumpirani nacionalistički čelnici i medijske kuće koje kontroliraju ovjekovječili retoriku nepovjerenja i straha u zemlji, posebno prije izbora. Prošle godine Milorad Dodik, član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bosanskih Srba, nazvao je srebrenički genocid "izmišljenim mitom", piše Rohde. 

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije