Teufik Goletić: Koji sojevi koronavirusa cirkuliraju u BiH

4
Radiosarajevo.ba
Teufik Goletić: Koji sojevi koronavirusa cirkuliraju u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Teufik Goletić

Teufik Goletić, šef laboratorije koja vrši sekvencioniranje virusa na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, govorio je o različitim sojevima koronavirusa u svijetu, te pojasnio koji sojevi su pronađeni u BiH.

Goletić kaže da u BiH cirkulira 12 različitih genetskih linija, ali da nisu sve genetske linije i tzv. varijantni sojevi koji izazivaju zabrinutost.

“Od varijantnih sojeva koji izazivaju zabrinutost do danas u mojoj laboratoriji samo identificirali samo tzv. britanski soj ili B117. Upozoravao sam i prethodnih sedmica da osim tog britanskog, imamo i češki soj koji još uvijek nema status soja koji izaziva zabrinutost.

Njega bilježimo još od novembra. Oba soja se odlikuju većom potencijom prenosa sa osobe na osobu”, pojasnio je on u razgovoru za N1.

Navodi da su PCR testovi bitan alat da bi pronalazili nove slučajeve, ali da se njima ne mogu prepoznavati sojevi korona virusa.

“Mi danas u BiH imamo neke tzv. 'mutant' PCR testove koji su indikativni da smo 'ulovili' neke od sojeva. O kom varijantnom soju je riječ, može se tek utvrditi na osnovu sekvencioniranja. Riječ je o dvije različite tehnologije”, kazao je.

Tvrdi da i djeca imaju određenu ulogu u širenju koronavirusa.

"Djeca mogu biti inficirana, mogu razviti simptome bolesti i mogu sudjelovati u širenju ovog oboljenja. Kod djece je klinička slika uglavnom ili blaža ili asimptomatska, ali i u mojoj laboratoriji smo utvrdili da u uzorcima kod djece nalazimo izuzetno visoke titrove virusa koji sigurno impliciraju mogućnost da i djeca imaju ulogu u transmisiji", istakao je.

Govoreći o raznim sojevima virusa, Goletić kaže da je u BiH situacija povoljnija nego u zemljama u kojima je pronađen južnoafrički soj: "Želim upozoriti na jednu činjenicu da se i kod britanskoj soja utvrđuje jedna specifična mutacija koje se zove E484K, koja suštinski omogućava u manjoj ili većoj mjeri izbjegavanje prirodnog ili imuniteta stečenog nakon vakcinacije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije