Šta posjetiti u Bosni i Hercegovini: Donosimo top 10 najljepših mjesta

5
L. M.
Šta posjetiti u Bosni i Hercegovini: Donosimo top 10 najljepših mjesta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sutjeska, Tjentište

Bosna i Hercegovina obiluje značajnim kulturno-historijskim naslijeđem, a posebno prirodnim ljepotama kakve ćete, na toliko malom prostoru rijetko gdje pronaći na svijetu.

Od impozantnih planinskih predjela i vrhova, visoravni, šuma, starih humskih gradova/tvrđava preko polja i jezera čiji prizori oduzimaju dah, do magičnih rijeka.

Brojne su turističke atrakcije i destinacije za izlete, a donosimo vam top 10 bh. gradova i mjesta koje možete posetiti.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

1. Nacionalni park Sutjeska

Više od 66 posto teritorije NP Sutjerska pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Park obuhvata široko planinsko područje, smješteno između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u njemu se nalazi i najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić sa visinom od 2.386 metara.

Nacionalni park 'Sutjeska' čuva najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, a u srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (površine 1.434 ha), koji je ujedno najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka.

Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih "gorskih očiju", a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom.

2. Vodopadi Kravice

Visoki su do 30 i širine 150 metara. Izlet na Kravicama može se upotpuniti obilaskom vodopada Koćuša koji se nalazi nešto uzvodnije, a vrijedni posjete su i neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u Neretvu.


FOTO: Pixabay: Jajce

3. Prokoško jezero

Ušuškano na planini Vranici na 1.636 metara nadmorske visine, svega 22 kilometra od centra grada Fojnice, smješteno je Prokoško jezero.

Jezero je poznato i po tome što su na njemu pronađene endemične vrste flore i faune, a postoji čak i priča da se u njemu još uvijek nalazi endemični primjerak vodozemca tritona.

4. Pećina Vjetrenica

Vjetrenica je Hidrološki aktivan protočni speleološki objekt s čak četiri vodena toka, te više desetaka manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300m istočno od centra sela Zavale na 260m nadmorske visine, 12km zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

Tokom čitave godine, temperatura u pećini je oko 11 stepeni, a u pećini može da se vidi čak 186 vrsta životinja!

5. Jajce

Zaista, teško je naći grad koji ima toliku širinu ponude, pošto ovdje možete sve: obići srednjovjekovne građevine, posjetiti Muzej AVNOJ-a i Franjevački muzej u kojem ćete vidjeti kostur posljednjeg bosanskog kralja, uživati u vodopadima i slapovima, mljeti brašno u vodenici, spuštati se zip-lineom, voziti se i ručati na lađi na jezeru ili se kupati na brani.

Jajce - undefined

FOTO: Pixabay: Jajce

Naravno, nismo ni blizu kraja nabrajanju svih atrakcija ovog prekrasnog grada, pa stoga, ako imate slobodan vikend ispred sebe, neka Jajce bude vaš prvi izbor.

6. Blagaj

Grad Blagaj se nalazi između Mostara i Bune. Blagaj je biser Hercegovine, najpoznatije je mostarsko izletište i centar vjerskog turizma u ovoj regiji. Najveću pažnju privlači vrelo Bune na kojem se nalazi, kako mnogi kažu, najmisterioznija građevina je Tekija.

Tekija u Blagaju - undefined

Foto: Medžlis IZ: Tekija u Blagaju

Legenda kaže da je u pećini vrela Bune živio u stara vremena jedan strahoviti zmaj, kome je narod svake godine morao izručiti kao dar jednu mladu djevojku za žrtvu. Red je došao i na lijepu Milicu, kćer hercega Stjepana.

Iz grada je vodio jedan podzemni hodnik sve do jedne stjenovite izbočine, usred strmene stijene. Tamo je Milica izložena nemilosti zmaja. U Blagaj je upravo bio došao iz Sirije pobožni derviš Salih, plavi. Pri pogledu hercegove kćeri vatrena ljubav upali mu srce i dade mu takvu nadljudsku snagu i smionost da je zmaju uzmogao istrgnuti dragocjeni plijen.

Zmaj se silovito borio sa Salihom i svojim repom je odvaljivao teške blokove strmene stijene, dok najzad pod udarcima Salihovim nije ognjenu dušu ispustio. Iz zahvalnosti dade herceg hrabrom dervišu svoju kćer za ženu i sagradi mu tekiju na mjestu gdje je zmaja pobijedio.

Narod ga je poštovao kao sveca. Živio je kao šejh s Milicom u tekiji sve do svog blaženog kraja” (iz knjige Roberta Michela: MOSTAR 1909.g.).Poštovan je bio od naroda, a i danas u Tekiji na vrelu Bune postoji grob Saliha

Jedna od legendi priča da je u jedan davni sumrak kroz blagajsku čaršiju projahao starac bijele brade, na bijelom konju. Projaha u zelenoj odori sa sarukom na glavi. I nestade. Nadodje Buna u medjuvremenu i mrak pade. I nikad ga više ne nadjoše. Pa mu na tome mestu podigoše turbe i tekiju.

7. Travnik

Travnik je grad smješten u srcu Bosne i Hercegovine. Prvi put se spominje 1463. godine u izvještaju trogirskog kneza koji se danas čuva u arhivu grada Zadra. Čuveni putopisac Evlija Čelebija u 18. stoljeću ga opisuje kao "grad s hiljadu vrela".

Ljepote BiH: Travnik - undefined

Helifilm: Ljepote BiH: Travnik

Stari grad Travnik je jedan od najljepših i najočuvanijih objekata srednjovjekovne Bosne.

Hadži Ali begova džamija ili džamija Mehmed paše Kukavice je izgrađena u 18. vijeku od strane Mehmed paše Kukavice, istog onog paše koji je napravio i prepoznatljivi sebilj u Sarajevu.

U Travniku možete posjetiti rodnu kuću bh. nobelovca Ive Andrića, Elči-Ibrahim pašinu medresu, Šarenu džamiju, popularne Plave vode..

8. Hutovo blato

Park Prirode 'Hutovo blato' osnovan je 1995. godine. Nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini, sa lijeve strane rijeke Neretve na teritoriju općina Čapljina i Stolac. Zauzima površinu od 7411 ha.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Hutovo blato teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, sa nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

9. Mogorjelo

Mogorjelo je jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica, smješten u neposrednoj blizini Čapljine, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Najstarije građevine potječu iz 1. stoljeća kada je lokalitet služio kao zemljoradnički centar. Ove originalne građevine su izgorjele u 3. stoljeću, no već u 4. stoljeću na njihovom mjestu je nastala veličanstvena rimska urbanističkog plana rimskog castruma (utvrde) pravilne osnove s kvadratnim kulama na uglovima (poput Dioklecijanove palače u Splitu).

Mogorjelo je opskrbljivalo rimski grad Naronu, i vjerojatno je služila u odbranu grada i okolice. Krajem 4. stoljeća utvrdu su osvojili i djelomice uništili Vizigoti. U 5. stoljeću su izgrađene dvije ranokršćanske bazilike iskoristivši zidine utvrde.

10. Vodopad Bliha

Rijeka Bliha izvire u mjestu Donji Lipik kod Skucanog Vakufa i protječe dužinom od 23,9 kilometara.

Na lokalitetu između naselja Fajtovci i Gornji Kamengrad nalazi se vodopad poznat kao Blihin skok, koji je visok oko 60 metara. Ovaj pravi biser prirode najznačajniji je turistički potencijal općine Sanski Most.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije