Istražujemo ljepote BiH: Via Ferrata na Romaniji za ljubitelje adrenalina

2
Radiosarajevo.ba
Istražujemo ljepote BiH: Via Ferrata na Romaniji za ljubitelje adrenalina
Foto:A.K./Radiosarajevo / Via Ferrata Sokolov put na Romaniji

Bosna i Hercegovina prepuna je prirodnih bogatstava i destinacija koje vrijedi posjetiti pa tako ne manjka ni onih za sve ljubitelje adrenalinskih sportova.

Prelazak via ferrate je posebna tehnička penjačka disciplina, koju upražnjava sve više ljudi u svijetu.  Jedna od ferrata nalazi se nedaleko od Sarajeva, na planini Romaniji.

Posjetili smo Via Ferratu Sokolov putstazu po stijenama uređene čeličnim pomagalima. Kako piše u opisu ove staze, ona je namijenjena i planinarima bez prethodnog alpinističkog iskustva.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Dužina ove Via Ferrate iznosi 350 m i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u Bosni i Hercegovini. Ovaj adrenalinski sadržaj će ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova pružiti veliko uzbuđenje.  

Dvije su dionice po kojima je Via ferrata Sokolov put naročito poznata, po čemu se  razlikuje od ostalih via ferrata u regionu. Na njenoj trasi su izvedena dva viseća mosta i to su mjesta gdje neizostavno proradi adrenalin.

Ferrata pruža odličan adrenalinski osjećaj prolaska Crvenih stijena, koje su do sada bile rezervirane samo za alpiniste.

Sve instalacije su postavljene tako da su sigurni i planinari koji nemaju iskustva u alpimizmu, ali oprez. Preporučuje da planinari s manje iskustva idu sa penjačima koji imaju iskustvo ili da angažiraju lokalne vodiče. 

Prosječno je za prelazak ove staze potrebno oko dva i pol sata, Osim dva viseća mosta, naići ćete i na klupu sa vjerovatno najboljim pogledom, a pri samom vrhu je neobična točilica piva.  

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Admir Kuburović je prošao ovu feratu koja se odlikuje spektakularnim prizorima. Pogledajte u našoj fotogaleriji.   

Ferrata je jako pristupačna, pruža adrenalinski užitak uz lijepe vidike.

Via Ferrata Sokolov put - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Via Ferrata Sokolov put

Ferata (tal. [via] ferrata: željezni put), u planinarstvu, osigurani penjački put. Sastoji se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu (klinčani put), čelične sajle za osiguranje koja se pruža duž puta, ljestava i mostova

Svaki planinar može penjati ferate, međutim treba ispuniti neke uvijete koji su jako bitni za sigurnost prilikom penjanja. Bitni faktori su zdravstveno stanje, kondicija i snaga volje ,a posebno da nema straha od visine.

Oprema koja je potrebna za uživanje u ovoj grani planinarstva može se zapravo svesti pod via ferrata komplet: kaciga, komplet za osiguravanje penjača i pojas koji je izvedenica penjačkog pojasa (napominjemo da takvi pojasevi nisu podobni za penjanje!).

Kompleti za samoosiguravanje prošli su dugi razvojni put, te se danas sastoje od dvije elastične gurtne na čijim krajevima su karabineri s automatskim kočnicama, te jedne višestruko prošivene gurtne koja služi za amortizaciju eventualnog pada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije