17. novembar / Svjetski dan prijevremeno rođene djece

17. 11. 2021. u 11:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju beba obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) s partnerima.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena

Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milion djece.

"Danas je Svjetski dan prijevremeno rođene djece. I moja djeca su medju njima. Znajući koliko smo se borili za njihovo preživljavanje i normalan razvoj, šaljem ljubav za sve male fajtere, njihove mame i tate, doktorice i sestrice koje ih maze i paze", napisala je jedna majka i novinarka Aldijana Hadžihajdarević na Twitter profilu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA