Svjetski dan prijevremeno rođene djece

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski dan prijevremeno rođene djece
Foto: Unsplash / Ilustracija

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju beba obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) s partnerima.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena

Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milion djece.

"Danas je Svjetski dan prijevremeno rođene djece. I moja djeca su medju njima. Znajući koliko smo se borili za njihovo preživljavanje i normalan razvoj, šaljem ljubav za sve male fajtere, njihove mame i tate, doktorice i sestrice koje ih maze i paze", napisala je jedna majka i novinarka Aldijana Hadžihajdarević na Twitter profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije