Savjet roditeljima / Tri važna razloga zašto bebe ne trebaju hodalicu

08. 05. 2021. u 23:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Većina zdravstvenih radnika i stručnjaka za sigurnost ne preporučuje hodalice za bebe iz mnogo razloga. Jedan od njih je taj što tvrde da hodalica neće pomoći bebi da nauči hodati.

Uprkos njenom imenu, hodalica nije baš korisna kad je u pitanju učenje hodanja. Naprotiv, čak mogu odmoći tom učenju.

"Istraživanja su pokazala da bebe koje koriste hodalice, nauče hodati oko mjesec dana kasnije od onih beba koje ne koriste hodalice", objašnjava pedijatar David Geller i dodaje kako bebe uče hodati gledanjem i razumijevanjem kako se njihove noge i stopala pomiču, piše Miss mama.

Hodalica može usporiti razvoj.

"Mnogi roditelji misle da će hodalice pomoći njihovoj djeci da nauče hodati. Ustvari, hodalice će usporiti dječji razvoj i odgoditi vrijeme kada dijete nauči hodati", smatra Američka pedijatrijska akademija.

Prije nego mogu naučiti hodati, bebe nauče kako se kotrljati, puzati i igrati na podu. Smještanje bebe u hodalicu prije nego što je fizički spremna može otežati i odužiti učenje hodanja.

Hodalica može uzrokovati ozbiljne nezgode. Već 2004. godine, Kanada je zabranila prodaju i kupovinu hodalica zbog velikog broja nesreća koje su uključivale bebe u dobi od 5 do 14 mjeseci. Upravo su nezgode jedan od važnijih razloga zbog kojeg zdravstvene organizacije ne preporučuju hodalice za bebe te sve više zemalja poziva na ovakvu zabranu.

"Hodalice za bebe su opasne jer daju bebama dodatnu brzinu, dodatnu visinu i pristup mnogim opasnostima", govori pedijatar Jay Hoecker.

Šta učiniti umjesto korištenja hodalice?

Bebe uče kako hodati kada same vježbaju. A, ono što već ionako imate u svom domu omogućuje dovoljne osnove za treniranje.

"Već i sam namještaj u domu je dovoljan da potakne hodanje kod mališana. Kako djeca istražuju i kruže od stolića u dnevnoj sobi do kauča pa sve do stolice, sami vježbaju hodanje. Samo budite sigurni da je okruženje sigurno, a zatim prepustite mališanima da odrade svoj dio", objašnjava pedijatrica i autorica nekoliko bestselera, dr. Ari Brown.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA