Svjetski dan okoliša: Predstavljena aplikacija Sarajevo Air

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan okoliša: Predstavljena aplikacija Sarajevo Air
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Predstavljanje aplikacije Sarajevo Air

Svjetski dan okoliša ove godine obilježava se širom svijeta pod temom "Zagađenje zraka". Predstavnici UN-ovog odjela za okoliš iz Bosne i Hercegovine i iz drugih dijelova Europe organizirali su međunarodnu radionicu za medije povodom Svjetskog dana okoliša.

Iz UN-a su kazali da su se okupili u Sarajevu, malo prije Svjetskog dana okoliša koji se obilježava inače 5. juna, ali zbog muslimanskog praznika Bajrama, pomjerili su obilježavanje u našoj zemlji. 

"Cilj ovakvih aktivnosti je da uradimo sve za okoliš, sve što se može pretvoriti u bilo kakvu akciju i može imati pozitivan pomak. Postoje tri osnovna razloga zbog kojeg ljudi štite okoliš, ljubav prema okolišu, lična korist i strah da će nam se nešto desiti ako to neradimo. Ljubav bi trebala da bude dovoljna, ali ne živimo u savršenom svijetu", kazali su iz UN-a.

Andrew Grieve, viši analitičar za kvalitet zraka sa King's koledža u Londonu, osmislio je aplikacija Sarajevo Air, koja osim što prikazuje koja su područja u Sarajevu najzagađenija, već i da možemo odrediti najmanje zagađenu rutu za kretanje.

"Mjerne stanice su temelj svakog istraživanja kvalitete zraka. Cijeli grad se ne može pokriti stanicama, jer jedna stanica mjeri kakav je zrak na mjestu gdje je postavljena. U Londonu smo razvili mape, pomoću kojih je moguće predvidjeti koncetraciju štetnih čestica u zraku, a mjerne stanice na određenim mjestima služe nam kao korektivni faktor.

CityAir aplikacija, osim pokazatelja koliko je zrak zagađen, može pokazati i koja nam je ruta kretanja najbolja, odnosno da li se krećemo zagađenim ili manje zagađenim područjem, sve nam je ovo bilo temelj aplikacije koja je razvijena za Sarajevo", kazao je Grieve.

Istraživanje kvalitete zraka od prošle godine, omogućila im je da naprave mape pomoću kojih je moguće predvidjeti gdje je zagađenje u Sarajevu najgore.

Predstavljena aplikacija SarajevoAir - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Predstavljena aplikacija SarajevoAir

"Aplikacija Sarajevo Air pokazuje godišnje mape, a ne trenutna zagađenja, može da služi kao odličan temelj u daljem radu na planovima kako smanjiti zagađenje u Sarajevu. Aplikacija je razvijena isto kao i CityAir, znači pokazuje zagađenje u zraku i daje mogućnost da odaberemo rutu kretanja kroz manje zagađeno područje", rekao je Grieve.

Predstavljena aplikacija SarajevoAir - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Predstavljena aplikacija SarajevoAir

Međunarodna konferencija završava se sutra, sa MeetUp-om za medije i označava svečani početak kampanje BreathLife. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije