Svjetska, a naša: Pogledajte kako teku radovi na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici

5
Radiosarajevo.ba
Svjetska, a naša: Pogledajte kako teku radovi na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici
Foto: Radiosarajevo.ba / Bjelašnica

Nova skijaška sezona se bliži, dok planirane investicije za unapređenje sklijališta, na radost svih skijaša, ulaze u posljednju fazu realizacije.

Na Bjelašnici se uređuju staze, vrši se njihovo proširenje, drenaža sistema, kao i humusiranje i zatravljenje kako bi se smanjila količina kamenja na stazama, što je jedan od dugogodišnjih problema ovog lokaliteta.

Radovi se odvijaju i na ambijentalnom uređenju, na instaliranju dodatnih sistema osnježavanja i osvjetljavanja novih dijelove staza, čime će se povećati kapaciteti noćnog skijanja na Bjelašnici.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

"Vrijedna ekipa za vještačko osnježenje gradi savršen ambijent za nezaboravnu sezonu (50 novih topova, 10 kilometara novog cjevovoda, pumpna stanica PS4), saopćeno je ranije iz KJP "ZOI '84'".

Staze koje će ove godine biti spremne su: Gornja staza 4, Donja staza 4, Staza 5, Staza 5a, Staza 5b, Staza 6, Staza 2 do akumulacije 2, Plato Babin do.

A, dok se radi na projektu izgradnje sistema vještačkog osnježenja, topovi prolaze kroz temeljiti remont kako bi bili spremni za sve izazove koje zima donosi.

Mijatović posjetio radove na Igmanu i Bjelašnici: Poznati novi sadržaji na olimpijskim planinama

Mijatović posjetio radove na Igmanu i Bjelašnici: Poznati novi sadržaji na olimpijskim planinama

U završnoj je fazi i izgradnja automatske garaže za šestosjednu žičaru, pri kraju je i opremanje modernim javnim toaletima koji prethodnih sezona nisu bili na raspolaganju posjetiteljima.

Trenutno se radi i na projektu uređenja prostora oko akumulacionih jezera, kako bi ona u toku ljetne sezone postala ugodna turistička atrakcija, a u toku zime bi se akumulirana voda iz jezera nastavila koristiti za osnježavanje staza.

Na šestosjed su postavljeni nosači za bicikla, u planu je i uspostava Alpine caoaster-a. Sve ovo i još mnogobrojni drugi projekti će doprinijeti da OC Bjelašnica i Igman naredne godine postavi rekorde posjećenosti.

Olimpijski centar Bjelašnica – Igman udaljen je od Sarajeva samo 25 kilometara. U toku godine ima više od 200 snježnih dana, a određeni dio staza je osvijetljen takmičarskom rasvjetom za sve ljubitelje noćnog skijanja.

Centar obuhvata tri odredišta za skijanje: Babin Do na Bjelašnici, čije se staze nalaze u samom vrhu evropskih ski staza, te Veliko i Malo Polje na Igmanu. 

Kako trenutno izgleda Bjelašnica pogledajte u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije