Svjedočenja genocida u Srebrenici ušla u Arhiv Shoah fondacije

1
Radiosarajevo.ba
Svjedočenja genocida u Srebrenici ušla u Arhiv Shoah fondacije
Printscreen / USC Shoah Foundation / Smajil Klempić

Memorijalni centar Srebrenica i USC Shoah fondacija, globalno vodeća organizacija za očuvanje usmene historije i jedna od ključnih institucija sjećanja na Holokaust, danas su objavili da je pilot-zbirka od 20 svjedočanstava preživjelih i svjedoka genocida u Srebrenici postala dijelom Arhiva vizuelne historije.

Izvršna direktorica USC Shoah fondacije, Kori Street, naglasila je važnost prve kolekcije u VHA koja će se fokusirati na rat i genocid u Bosni i Hercegovini.

„Genocid u Srebrenici ostaje moralna mrlja u Evropi, masovno ubistvo počinjeno u centru kontinenta 50 godina nakon što se svijet zavjetovao: ‘Nikad više’. Čuvanje ovih glasova u Arhivu vizuelne istorije odaje počast žrtvama i pruža mogućnosti za istraživanje i obrazovanje o ovom relativno nedavnom primjeru genocida”, poručila je Street.

Svjedočenja bosanskih preživjelih i svjedoka prvog genocida koji se dogodio na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata snimio je Memorijalni centar Srebrenica i pokriva živote sagovornika prije, za vrijeme i nakon rata, s posebnim naglaskom na njihova iskustva tokom rata i genocida u Srebrenici. Novo partnerstvo između USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica je veliki korak u stvaranju prostora za preživjele genocida u Srebrenici kako bi podijelili svoja iskustva i educirali druge na globalnoj razini”, stoji na zvaničnoj web-stranici Shoah fondacije.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić rekao je da partnerstvo USC Shoah fondacije i Memorijalnog centra Srebrenica i uključivanje svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenicu u VHA dolazi u kritičnom trenutku.

“U eri društava poricanja i post-istine, ovi pojedinačni narativi uvijek su snažan saveznik pred onima koji žele da se bore protiv revizionizma”, rekao je dr. Suljagić.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

U narednim mjesecima će prvih 20 svjedočanstava u VHA biti indeksirano, što je zamršen proces kojim će tim posebno obučenih stručnjaka u Bosni dodijeliti termine iz arhivskog tezaurusa ključnih riječi više od 60.000 ključnih riječi svakom minutu svjedočenja. Ovaj Arhiv je svjetski lider u arhivskom prikupljanju, čuvanju i pristupu svjedočenjima vezanim za Holokaust i drugim zločinima protiv čovječnosti. Preko 55.000 izvještaja iz prve ruke o masovnim zločinima koji se protežu više od 100 godina indeksirani su ključnim riječima uključujući geografske lokacije, vremenske periode i dostupni su istraživačima, edukatorima, članovima porodice i javnosti.

Dr. Badema Pitić, istraživač-saradnik u USC Shoah fondaciji, rekla je da će svjedočenje preživjelih genocida u Srebrenici u Arhivu „ne samo osigurati njihovo očuvanje i zastupljenost uz druge događaje u arhivi, već će i popuniti prazninu u istraživanju na ovu temu.” Dr. Pitić je dala izuzetan doprinos u ostvarenju saradnje između ove dvije institucije.

“Koristim ovu priliku da zahvalim cijelom timu USC Shoah Foundation na povjerenju, ali i cijelom timu Memorijalnog centra Srebrenica koji je bio uključen u proces dogovora ovog partnerstva i realizaciju indeksiranja: Hasanu Hasanoviću, Mahiru Omeroviću, Amini Žigi, Misali Muharemović, Eldini Halilović, Neinu Mustafiću, Elvisu Sejdinoviću, Dennisu Miskiću, Džanumi Džinić, Moniki Green, Enesu Softiću, Almasi Salihović, Ahmedinu Đoziću, Redžepu Ustiću, Nedimu Jahiću i Zlatanu Hajlovcu, te svima koji su u različitim momentima dali doprinos ostvarenju ove priče”, poručio je direktor Suljagić.

Pored toga što će se trajno čuvati u Arhivu vizuelne historije, svjedočanstva iz ove zbirke će također biti predstavljena na IWitness, nagrađivanoj obrazovnoj web stranici USC Shoah Fondacije koja pruža nastavnicima i studentima pristup, resurse i alate za integraciju svjedočanstva u svoj nastavni plan i program i obrazovanje, navodi se u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije