Svečani prijem povodom 91. rođendana britanske kraljice Elizabete II

Fena
Svečani prijem povodom 91. rođendana britanske kraljice Elizabete II
Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini u četvrtak je svečanim prijemom obilježila 91. rođendan kraljice Elizabete II, a dobrodošlicu visokim zvanicama poželio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

Ovom prilikom naglasio je da Ujedinjeno kraljevstvo (UK), iako napušta institucije Evropske unije, ne napušta Evropu i da "žele da podrže Bosnu i Hercegovinu kako bi zauzela mjesto koje joj pripada u srcu Evrope".

"Naš odnos i veza sa BiH je tu da traje i postane, da bude dugotrajna. Bez obzira na Brexit, naš odnos sa BiH se neće promijeniti i mi ćemo i dalje raditi da ovoj državi omogućimo da ostvari svoje pune potencijale", kazao je Ferguson. 

Smatra da je neophodno po strani ostaviti nacionalizam i 'lijeni politizam' i da se izgradi sjajna budućnost, ali da nema puno vremena, jer "BiH ne može priuštiti da dalje zaostaje za svojim susjedima".

"Obećavam da ću tokom preostalog vremena koje mi je ostalo u BiH uraditi sve što mogu da pomognem da se taj potencijal ostvari. Ali, na kraju dana, ovo nije moja zemlja, vaša je, i treba vašu pozitivnost, vođstvo i hrabrost, i zato je ovo moj završni zahtjev upućen vama: Budite odvažni", poručio je ambasador Ferguson.

U prijateljskoj atmosferi prijemu, koji je upriličen u hotelu Holiday, prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa BiH, verskih zajednica, policijskih i Oružanih snaga BiH, predstavnici vojnog i diplomatskog kora u BiH, kulturnih institucija, civilnog društva, medija.

Među brojnim uglednim ličnostima, prijemu su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u PSBiH Safet Softić, komandantica NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije