U Sarajevu održana svečana promocija 4.868 diplomanata i magistranata

3
I.S.
U Sarajevu održana svečana promocija 4.868 diplomanata i magistranata
FOTO: Screenshot / Svečana promocija 4.868 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu

Svečana promocija 4.868 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održana je danas u Bosanskom kulturnom centru, bez publike i uz posebne mjere opreza zbog pandemije koronavirusa.

Na početku svečanosti, intonirana je himna Bosne i Hercegovine te je izvedena i akademska himna.

Prisutnima, ali i onima koji su prijenost pratili online, prvi se obratio prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

On je napomenuo kako je UNSA ostao generator razvoja i progresa u ovoj zemlji, kao najstariji bh. univerzitet.

"Znanje, ne samo da je moć, već i najjače oružje za mijenjanje svijeta na bolje, a u nadolazećem vremenu će biti još bitnije. Osnovna misija i vizija UNSA je stavljanje mladog čovjeka u fokus znanja i istraživanja kako bi odgovorio sve izazove", napomenuo je Škrijelj.

Zatim je čestitao svima i poručio:

"Vi činite tkivo društvenog života i zato ostajte u BiH, bez obzira na sve jer biti bez domovine je kao biti bez doma. Budite slobodni ljudi, s pravom stava i izbora. Sticanjem diplome, vi ste ti koji ste svojim znanjem pozvani da mijenjate okruženje kao svjedoci koji žele znati i za šta žive. Da biste održali korak s vremenom, morat ćete da mijenjate sebe stalno i iznova", rekao je Škrijelj i još jednom čestitao studentima i njihovim porodicama na ovom uspjehu.

Zvizdić: Volio bih da ostanete u BiH

Denis Zvizdić, predsjedavajući Parlamenta BiH se u online formatu obratio prisutnima i poručio da studentski dani, bez obzira na neprospavane noći, ostaju najljepši period u životima.

"Pred vama dolazi drugi period života - koji je odgovorniji i vaše odluke će biti značajne za vaše porodice i državu. Volio bih da ostanete u BiH, ali bez obzira gdje bili, ostanite vezani", rekao je Zvizdić.

Napomenuo je kako je potreban istinski sistem vrijednosti u našoj zemlji - društvo znanja koje mora biti bazirano na dobrom obrazovnom sistemu.

"Bez mladih kao ključnog potencijala, ne možemo razmišljati o daljoj perspektivi i budućnosti. Zato je važno da vaše znanje i vještine ugradite u buduće kompanije u kojima budete djelovali. Bosna ima sjajnu budućnost - budite sigurni da ćemo prevladati sve probleme koje imamo. BiH će nadvladati one koji rade protiv njenog razvoja", poručio je Zvizdić na svečanosti.

Forto: Putujte, ali se i vratite

Zatim se, također u online formatu, prisutnima obratio Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo koji je poručio da bh. društvo zaostaje u obrazovanju za ostalima.

"Tek oko 10 posto ljudi ima visoku stručnu spremu i vi po tome, dio ste malog kluba koji treba povesti zemlju naprijed. Naša stvarnost jeste da se na brdima oko Sarajeva štampaju te vaše diplome. Znamo kako neki od univerziteta rade. Htio bih vam čestitati što niste odabrali taj put, što ste na teži način odabrali put do znanja", naveo je Forto.

Zatim je savjetovao studentima da putuju, ali i da se vrate.

"Pozvao bih da putujete i da se vratite sa znanjem, a kada se vratite – vidjet ćete razliku između društava - odsustvo korupcije, čisti parkovi, redovan javni prijevoz, normalni radni uslovi... Mi puno od toga nemamo, ali vaš zadatak je da se izborite za ovo. Ono što svake godine se desi – diplomanti su najbolje što ima BiH i zato trebate preuzeti dogovornost i povesti nas naprijed", poručio je Forto.

Adna Škamo, kao jedna od najboljih studentica se zatim obratila prisutnima i zahvalila za priznanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije