Svečana akademija povodom Dana državnosti u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Svečana akademija povodom Dana državnosti u Narodnom pozorištu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Svečana akademija u Narodnom pozorištu

Centralna svečana akademija povodom Dana državnosti BiH održana je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Održana je projekcija dugometražnog dokumentarnog filma "Golim rukama" kultnih autora, novinara Hamze Bakšića i reditelja Hajrudina Šibe Krvavca iz 1980. godine. 

Prisutni su se prisjetili prosvjetiteljskog i renesansnog duha onog vrema kada su sve umne i progresivne snage imale viziju državnosti BiH.

Nakon projekcije filma, održan je i muzičko scenski nastup muzičkog hora. Prisutni su uživali u obradi pjesama Indexa i EKV-a, "Ti si mi bila u sve naj naj" i numere "Ovo je zemlja za nas". Autor ovog performansa je Daniel Žontar uz Vokalni ansambl "Art Vivo".

Brojne zvanice uživale su i u performansu o necivilizacijskom odnosu prema spomenica NOB-a, koji je koreografski rad Ene Kurtalić i plesačice i glumice Amile Terzimehić. 

Završna numera je bila rok obrada kultne pjesme "Ay Carmela" koju su izveli Sarajevo Jazz Guerrila i Lidija Kordić uz horsku podršku Kamernog mješovitog hora "Lola".

Akademiju su organizirali Vlada Kantona Sarajevo i SABNOR BiH, a program je režirao poznati reditelj Dino Mustafić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije