Sve više osnovaca treba instrukcije, roditelji: "Šta nam djecu uče u školama?"

/ Komentari (7)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

nasvasta

Uće isto što su i roditelji ućili,samo što su vaši roditelji prihvatali realnost

Katy

Sve to sto smo mi ucili skoro nam nikad poslije osnovne nije trebalo. Pretrpano teorijom , a knjige pise ko stigne. Moja uciteljica je dolazila kucama djeci koja su duze odsutna. Svaki dan.. Ne jednom sedmicno vec svaki dan(pjeske). Zato nemojte porediti nase skolovanje sa skolovanjem sadasnjih generacija.

Sunce

Nije bilo davno: nakon 6 casova, dijete ostaje u skoli na "mladim fizicarima", nerijetko sat ipo. Dakle, 8 casova provede u skoli. Donese sa tih "fizicara" jedan zapisan i rijesen zadatak, koji zaista nije nista posebno tezak (ne toliko da bi ga rjesavali sat ipo, nakon nastave) i jos donese 4 "zbirke zadataka", "Evo, dao mi nastavnik!"; kome je dao, ko da radi s tobom? Mama (roditelji), instruktori...a govorim o osnovnoj skoli, gdje treba da se samo opismene...a ne da izadju "ubijeni"...prepusteni su radu kod kuce, manje-vise. U skoli dobiju samo neke "teze" tzv.

Katy

Jos jedsn primjer. U drugom srednje profesor engleskog jezika daje djevojci 4 jedinice za jedan sat. Nesto ga nije htjela poslusati. Jedva izvlacila dvojke i trojke. Dugo godina nisam cula za nju. Nedavno mi rekose da u Americi radi za CIA. Istaknuta policajka s dosta priznanja. Djecu treba pustiti da budu djeca, tinejdjere da budu tinejdjeri. Ne treba ih stezati previse.

N

Ma nit doktori lijece, nit nastavnici uce. Svima covid dosao ko kec, plate pune, topli obroci, 100 puta manie posla, a mi se pravimo mitavi, hodamo po praznim hodnicima domiva zdravlja i pljescemo doktorima koji piju kafe po kancelarijama i narucuju po dva covjeka dnevno. Nastavnici po izletistima hodaju i uzivaju. Ali suti nek ne puca,

Grunf

Očito se ništa nije promijenilo. Ovako je bilo i prije rata, u nekim aspektima i gore. Kad se sjetim osnovne, a kasnije i srednje, tačno me muka uhvati. Predmeta je bilo po 14. OTP i Marksizam nesumnjivi favoriti. Predčas u prvoj smjeni. Jedanaest jedinica iz programiranja na ispitivanju tokom malog odmora. Profesori matematike jedan drugom namještaju instrukcije. "Objasni" ti nešto za 10 minuta i onda kaže "sad se otvara polje od xy zadataka" i zareda po zbirci zadataka koje ni sam ne zna riješiti. Nastave iz stranog jezika ni na mapi - svaki čas odjeljenska zajednica. A gimnazija. Stara.

Gost

Treba nama reforma obrazovanja hitno, ne moze niko reci da ovo funkcionise. Ali trebaju i roditelji shvatiti da ne moze svako dijete biti doktor, inzinjer, sudija itd. Mora necije dijete i molerisati, krojiti, variti i hljeb prodavati. Budimo realni, ne mogu svi biti odlikasi i to je potpuno ok.

/ Najnovije