Sve više oboljelih od morbila: Zašto nam se vraćaju "zaboravljene bolesti"?

5
Radiosarajevo.ba
Sve više oboljelih od morbila: Zašto nam se vraćaju "zaboravljene bolesti"?
Foto: INZ / Morbile

Epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu se ne stišava, zbog čega doktori i u ostalim dijelovima zemlje apeluju na roditelje da vakcinišu djecu. Osim toga, zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija, ali i velikog kašlja, ljekari porodične medicine imaju mnogo posla. Niska stopa vakcinacije i propuštanje redovnih vakcina, jedan je od razloga zbog kog nam se vraćaju "zaboravljene bolesti", kažu stručnjaci.

Nakon što je u prošloj sedmici proglašena epidemija morbila na području Tuzle i Živinica, nadležni kažu da je epidemiološka situacija složena, ali nije alarmantna. Osim morbila, u ovom dijelu zemlje je veliki broj djece oboljele i od respiratornih oboljenja.

Аmela Pašić, subspеciјаlistа dјеčiје pulmоlоgiје

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Zadnjih par dana bilježimo i kombinovane infekcije COVID-19 i rsv i tek smo na početku povećanog priliva pacijenata od influence, odnosno gripe i oni imaju složeniju kliničku sliku".

Dr Selma Аlajbegović Selimović, subspеciјаlistа dјеčiје pulmоlоgiје

Na pomolu nova epidemija? Potvrđena tri slučaja morbila u Sarajevu

Na pomolu nova epidemija? Potvrđena tri slučaja morbila u Sarajevu

"Veliki kašalj je prije bio sporadičan, ali nažalost i ove godine se pokazalo da imamo epidemiju velikog kašlja, imamo i morbile i kombinovan porast rsv infekcija, influence, COVID19 sporadično".

Ljekari kažu da je glavni uzrok masovne zaraze, nekada samo sporadičnim oboljenjima, smanjenje broja vakcinisanih, zbog čega je upućen apel roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja. U Sarajevu su otvorena i dva dodatna vakcinalna punkta, dok su u Bijeljini uputili pozive roditeljima.

Мladen Grujičić, еpidеmiоlоg

"Hajmo mi zaštititi našu djecu onim vakcinama koje nas mogu zaštititi protiv tih bolesti. Najbolji način za zaštitu djece je vakcina, ne postoji bolji način".

Osim morbila, ambulante porodične medicine ovih dana pune su pacijenata oboljelih od brojnih virusnih i bakterijskih respiratornih infekcija, ali i kombinacije nekoliko virusa.

Аleksandra Radojčić, infеktоlоg

"Ja otprilike znam jedno desetak virusa i tri bakterijske infekcije koje vladaju. Standardno za polovinu januara, imate respiratorne viruse, sincicije, kovide povremeno koji nisu sa teškim kliničkim slikama. U ovom trenutku aktuelne su varičele".

Iz Federalnog ministarstva zdravlja ističu da je potrebno sistemski pristupiti povećanju imunizacije.

Goran Čerkez, pоmоćnik ministrа zdrаvstvа Federacije BiH

"Apsolutno mi ne smatramo da je uzrok antivakcinalni lobi, mi mislimo da je jako puno do sistema zdravstva. Ovdje treba govoriti o odgovornosti sistema zdravstva. Vakcina mora biti dostupna roditelju".

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj vakcinisanih u našoj zemlji u posljednjih pet godina opada i trenutno je najniži u regionu, sa svega 60 posto vakcinisanih sa obje doze vakcine protiv morbila, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije