Na pomolu nova epidemija? Potvrđena tri slučaja morbila u Sarajevu

8
L. M.
Na pomolu nova epidemija? Potvrđena tri slučaja morbila u Sarajevu
Foto: Radiosajevo.ba / Ilustracija / Hitna pomoć / Ilustracija

U Kantonu Sarajevo potvrđena su tri slučaja oboljelih od morbila. Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Radi se o troje djece iz jednog vrtića u opštini Novi grad Sarajevo. Kako nam je rekao Spahić, Zavod za javno zdravstvo KS trebao bi uskoro donijeti odluku o tome da li će biti proglašena epidemija.

"Riječ je o djeci koja nisu vakcinisana. Ovi slučajevi su posljedica slabe imunizacije u Kantonu Sarajevu. Prema trenutnim informacijama, nisu u pitanju teže kliničke slike", rekao je Spahić.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (KS), u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS, organizirao je jučer sastanak s predstavnicima Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ranije su slučajevi morbila potvrđeni u Tuzlanskom kantonu, a u Tuzli i Živinicama je proglašena epidemija.

Prema informacijama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, od morbila može oboljeti svako, bez obzira na dob, ko nije prebolio ospice ili nije vakcinisan. Većina slučajeva se pojavljuje kod djece predškolske dobi i mladih koji nisu vakcinisani protiv ospica. 

Sarajevo: Održan sastanak zbog pojave morbila - ima li razloga za paniku u Kantonu?

Sarajevo: Održan sastanak zbog pojave morbila - ima li razloga za paniku u Kantonu?

Morbili su bolest izaziva Morbilivirus (MeV), jedan RNK virus iz porodice Paramyxoviridae. To je virusna infekcija koja se prenosi kapljično, kašljanjem oboljele osobe. Ova bolest ima dosta naziva – ospice, male ospice, male boginje, krzamak. Protiv ove bolesti postoji efikasna vakcina MMR (MRP) koja se daje u 2 doze. 

Inkubacija traje oko 10 do 12 dana. Do pojave osipa može proći 7 do 21 dan, obično 14 dana. U simptome spadaju nos koji curi, visoka temperatura od oko 40°C te karakterističan crveni, pljosnati osip. Rani simptom bolesti su Koplikove tačke – lezije na bukalnoj sluznici (sluznica unutrašnjosti obraza) u regionu prvog i drugog kutnjaka.  Drugi simptomi uključuju korizu, konjuktivitis i kašalj. Može se javiti anoreksija usljed dijareje te generalizirana limfadenopatija (uvećanje limfnih čvorova).

Osip traje oko 5-6 dana, zatim mrlje postanu smeđe i osip se povlači i ljušti. 

Kako izbjeći epidemiju velikog kašlja u BiH? Struka daje odgovor

Kako izbjeći epidemiju velikog kašlja u BiH? Struka daje odgovor

Komplikacije se javljaju u oko 30% slučajeva. Komplikacije su najčešće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih iznad 20 godina. U komplikacije spadaju:

  • teška dijareja (8% slučajeva) s teškim gubitkom proteina;
  • otitis media/zapaljenje srednjeg uha (5-15%);
  • upala pluća (5-10%) -klinička slika može biti toliko teška da se nekad oboljeli mora priključiti na respirator;
  • encefalitis (0.1%);
  • 4 – 27 /100000 subakutni sklerozirajući panencefalitis
  • napadi (0.6%)
  • akutni manjak vitamina A u toku bolovanja od morbila dovodi do sljepila
  • smrtni ishod (0.2%).

Lijeka za ovu infekciju nema. Terapija se sprovodi isključivo sa ciljem olakšavanja simptoma. U slučaju upale pluća, sprovodi se terapija antibioticima. Najbolji način pristupa ovoj infekciji jeste preventiva imunizacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije