Sve podsjeća na februar 1984: Pada gusti snijeg, Sarajevo rađa uspomene

F. Z.
Sve podsjeća na februar 1984: Pada gusti snijeg, Sarajevo rađa uspomene
Foto: Dženan Kriještorac / Vatromet na otvaranju EYOF-a

U Sarajevu je sinoć otvoren 14. po redu EYOF (Europski oimpijski festival mladih), a Sarajlije su imale priliku da uživaju u spektakularnoj ceremoniji otvaranja, baš kao i njihovi sugrađani 35 godina ranije kada su otvarane 14. Zimske Olimpijske igre u Sarajevu.

Spektakularnom otvaranju u Sarajevu tada je prisustvovao najveći broj nacija i sportista do tada. Bile su to rekordne olimpijske igre. Baš kao i EYOF 2019. koji je okupio najveći broj takmičara do sada, iz čak 46 europskih zemalja.

Sarajevo pred otvaranje EYOF-a - undefined
Sarajevo dan uoči otvaranja EYOF-a

Da tu ne bude kraj simbolike pobrinuo se i današnji snijeg. Naime, uoči otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu nije bilo snijega, a počeo je padati nakon što je Sanda Dubravčić zapalila olimpijski plamen.

U Sarajevu sinoć, kada je otvoren EYOF 2019. nije bilo snijega, a počeo je padati dan kasnije. Baš kao i te 1984. godine otkazana su takmičenja na sportskim borilištima. Sve to je vratilo uspomene i ambasadora EYOF-a i doajena sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini - Nikole Bilića.

Veliki snijeg pada u Sarajevu - undefined
Snijeg u Sarajevu dan nakon otvaranja EYOF-a

"U poslijepodnevenim satima počela je ceremonija otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara. Bila je suhomrazica. Srce puca, a nema snijega. Kada je Sanda Dubravčić zapalila olimpijsku vatru negdje iza 15 sati, tada su počele prve pahuljice. Neki novinari griješe kada kažu da je bilo snijega. Na snimcima se vidi da se atletska staza crveni. Donesen je snijeg da bi smučar mogao donijeti olimpijski plamen. Smjenjivali su se i došli do Sande Dubravčića koja je zapalila plamen", priča za Radiosarajevo.ba Bilić i nastavlja:

"Kada je dignula plamen prema nebu krenule su pahuljice. Snijeg je počeo da pada kada smo krenuli sa stadiona. Za noć je palo 40 centimetara u gradu, a na planinama i 80. Došlo je do velikih problema, jer sutradan je već bilo zakazano takmičenje u spustu. To je najopasnija disciplina jer se vozi 100 km/h. To je opasno u autu, a ne za skijaše. Najveći problem za skijaše je magla i vjetar.

Angažovana je vojska. Mašine su išle iza vojnika. Čizmama se tabao snijeg, jer je to najbolji način da se pripremi staza. Ujutro je zakazana vožnja. Start je trebao biti u 12 sati, ali je delegat zabranio zbog vjetra koji je duvao preko 70 kilometara na sat", kaže Bilić.

Ističe kako je mnogo simbolike danas u gradu podno Trebevića.

"Simbolično je što imamo u sarajevu 14. Zimske Olimpijske igre, a sada i 14. EYOF. Najveći broj učesnika na Olimpijadi, baš kao i sada na EYOF-u, rekordan broj učesnika. Evo dan poslije svečanog otvaranja, bilo je sve suho, Sarajevo je bilo pod kišom prva dva sata, a nakon toga počeo je da pada gusti snijeg. Prvo takmičenje na Bjelašnici danas se odgađa. Nevjerovatno. Sve se podudara sa februarom 1984. godine", završava Bilić.

Sarajevo i Sarajlije koje nisu bile rođene ili se ne sjećaju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine sada imaju priliku da grade svoje uspomene. Olimpijada je neprevaziđen sportski događaj na ovim prostorima, ali ljudi su sinoć na Koševu pokazali da su spremni da grade neke nove uspomene, uspomene kojih se sjećaju i koje će moći pričati svojoj djeci. Svjedoče to i društvene mreže danas. EYOF-e dobro nam došao. Lijepo je biti u Sarajevu danas...

Otkazana takmičenja:

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana su sva takmičenja na Bjelašnici, baš kao i 1984. godine kada je prvog dana takmičenja otkazan spust zbog vjetra jačine 70 km/h. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije