Kako su svjetski i europski mediji izvjestili o EYOF-u u Sarajevu

K. S.
Kako su svjetski i europski mediji izvjestili o EYOF-u u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Ceremonija otvaranja EYOF-a
Spektakularnom ceremonijom svečanog otvorenja EYOF-a 2019. Sarajevo je postalo centrom europskih sportskih zbivanja. Brojni regionalni, europski i svjetski mediji izvijestili su o otvaranju EYOF-a.

Kineska novinska agencija Xinhua prenijela je kako olimpijski plamen zapalila najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine Larisa Cerić.

“Sve je to probudilo emocije iz 1984. godine kada je Sandra Dubravčić zapalila olimpijski plamen”, piše Xinhua.

Lihtenštajnski list Liechtensteiner Vaterland prenosi da je EYOF svečano otvoren pred 25.000 ljudi na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u centru Sarajeva.

“Na stadionu je vladala prijateljska atmosfera koja je oduševila i mlade sportiste iz Lihtenštajna”, prenosi Liechtensteiner Vaterland.

Turski portal Gunes.com piše kako je EYOF otvoren velikom ceremonijom i da su scenom dominirale šarene slike.

“Na EYOF-u 2019. bit će održana takmičenja više od 1.500 sportista koji će se takmičiti u 8 grana, uključujući alpsko skijanje, klizanje, biatlon, curling, skijaško trčanje, klizanje na kratkim relacijama, snowboarding i hokej na ledu”, navodi Gunes.com.

Radio televizija San Marino prenijela je da je olimpijska vatra ponovo na Koševu zapaljena nakon 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

“Anna Torsani, Matteo Gatti i Alberto Tamagnini će predstavljati San Marino. Torsani je nosila zastavu”, prenijela je Radio televizija San Marina.

Deutsche Welle na ruskom jeziku, prenosi da su građani Sarajeva, tokom defilea mladih sportista, pozdravili aplauzom predstavnici Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Slovenije.

“No, kada su spomenuta imena članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića, počeli su zvižduci”, dodaje DW na ruskom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije