Kako su mediji u regiji pisali o otvaranju EYOF-a: Najljepša sarajevska priča

Radiosarajevo.ba
Kako su mediji u regiji pisali o otvaranju EYOF-a: Najljepša sarajevska priča
Foto: Admir Kuburović / Ceremonija otvaranja EYOF-a
Iako je svečana ceremonija otvaranja 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) upriličena sinoć na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu bio top događaj u BiH, mediji u regionu tome nisu posvetili veliku pažnju.

Od vodećih hrvatskih medija, portal Index.hr prenio je Hininu agencijsku priču sa otvaranja EYOF-a, baš kao i Jutarnji list.

Eyof_Naslovnica_Index.JPG - undefined

Index.hr

Eyof_Jutarnji_list.JPG - undefined

Jutarnji list

U susjednoj Srbiji, portal Blic donosi Tanjugovu priču sa otvaranja 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koja je više pažnje posvetila činjenici da je  maskota Vučko dočekan ovacijama, dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dočekan zvižducima. 

Eyof_Blic.JPG - undefined

Blic.rs

Srbijanski Telegraf o sinoćnjem otvaranju piše kako je Sarajevo jdočekalo da po drugi put živi svoju olimpijsku bajku, te kako je ova manifestacija vratila vjeru u bolje sutra u BiH.

 

Eyof_Telegraf.JPG - undefined

Telegraf

Podsjećamo, ceremonija otvaranja EYOF-a 2019. održana je sinoć u Sarajevu na stadionu Asim Ferhatović Hase pred 35.000 gledatelja na najevećem stadionu Bosne i Hercegovine.

Ceremonija otvorenja održana je pod sloganom "We create together (Stvaramo zajedno)" takmičari iz 46 zemalja prodefilovali su terenom. 

Baklju su preuzeli članovi predsjedništva Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a ona je iz ruku bivših olimpijskih predstavnika Bosne i Hercegovine, došla prvo do Mirsada Fazlagića, a potom do Svetlane Kitić, nekada najbolje rukometašice svijeta. 

Svetlana je baklju predala Ajdinu Bašoviću, a on je donio Nedžada Fazlije koji je predstavljao BiH na više olimpijskih igara. Fazlija je baklju predao do Mirze Teletovića, a on do Žane Novaković, predstavnice BiH na OI u alpskom skijanju. 

Larisi Cerić koja je zapalila olimpijski plamen, baklju je predala njena kolegica Aleksandra Samrdžić. Nakon zagrepčanke Sandre Dubravčić - Larisa Cerić je zapalila olimpijski plamen u Sarajevu. 

Podsjetimo, EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizuje se zimski i ljetni festival svake dvije godine.

Na ovogodišnjem EYOF-u nastupit će takmičari iz Portugala, Holandije, Albanije, Grčke, Kipra, Njemačke, Norveške, Poljske, Irske, Rusije, Luksemburga, Rumunije, Andore, Velike Britanije, Austrije, Slovačke, Danske, Belgije, Italije, Latvije, Mađarske, Slovenije, Estonije, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske, Španije, Litvanije, Bugarske, Ukrajine, Švedske, Češke, Bjelorusije, Hrvatske, Francuske, Gruzije, Kosova, Srbije, Turske i naravno Bosne i Hercegovine.

Takmičari, njih 1.700 dolaze iz 46 zemalja, a gledat ćemo takmičenja u alpskom skijanju, biatlonu, nordijskom trčanju, snowboardu, hokeju na ledu, brzom klizanju, umjetničkom klizanju i karlingu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije