Svake sedmice u BiH tri žene umru od raka grlića materice

0
Anadolija
Svake sedmice u BiH tri žene umru od raka grlića materice
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Prezentacija u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou oko 140 žena umre od raka grlića materice, a oboli oko 550.

U slučaju pravovremenog otkrivanja promjena na grliću materice izlječenje je stopostotno. Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje gotovo sve nove slučajeve raka grlića materice, je siguran, efikasan i ključan korak u borbi protiv ove bolesti.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo (MZKS), Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo prezentirali su u srijedu prijedlog programa HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo, uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija BiH (UNFPA).

Prezentacija je realizovana u okviru obilježavanja Evropske sedmice svjesnosti o raku grlića materice, koja se ove godine obilježava u sedmici od 18. do 24. januara.

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu te predstavlja značajni javnozdravstveni problem. Svake sedmice u BiH u prosjeku tri žene umru od raka grlića materice koji je gotovo u potpunosti preventabilan. Stoga je danas istaknuto kako je prevencija te bolesti i podizanje svjesnosti stanovništva o značaju prevencije kontinuirani zadatak zdravstvenih službi.

Vakcina neobavezna, ali dostupna

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je kako HPV vakcine nisu u programu obavezne vakcinacije u Federaciji BiH.

"Bilo je pokušaja da se to uvede. Ono što ćemo mi zagovarati je možda moguće da se uvede u program dodatne imunizacije u KS, što znači da ona neće biti obavezna, ali će kao takva biti dostupna za sve one koji smatraju da svoju djecu u tom periodu mogu vakcinisati", navela je Pilav, napominjući da je ovo ideja, odnosno prijedlog koji će kao doktori zagovarati u narednom periodu.

Podsjetila je također da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na globalnom nivou period narednih pet do 10 godina proglasila periodom globalne eliminacije raka grlića maternice, jer je riječ o jednoj od najpreventabilnijih bolesti.

Enis Hasanović, ginekolog i direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS, ističe kako je neophodno povećati svijest o pregledima, jer, kako je rekao, u slučajevima pravovremenog otkrivanja promjene na grliću materice do početnih karcinoma, izlječenje je stopostotno.

"Međutim, ovdje imamo mogućnost ići i korak dalje. Da kroz primarnu prevenciju da spriječimo HPV infekciju. Mi u ovoj situaciji imamo jasnu sliku, za razliku od većine karcinoma, jer je otkriveno da je uzrok ovog karcinoma HPV. Vakcina može spriječiti HPV infekciju, samim time spriječiti nastanak displastičnih promjena koje mogu voditi ka početnom, a kasnije i većim fazama uznapredovalnog karcinoma", pojasnio je Hasanović.

Većina zemalja koja je uvela vakcinu preporučuje vakcinisanje od devete do 11 godine (6. razred osnovne škole), što je i preporuka i MZKS. Daju se dvije doze, a preporuka i MZKS-a jeste prva u 6. razredu, a druga šest do 12 mjeseci kasnije, za sada je preporuka da se vakcinišu samo djevojčice.

Hasanović je naveo primjer Škotske koja je prije 11 godina uvela obaveznu vakcinaciju za djevojčice, a koja je sada praktično na putu da potpuno iskorijeni ovaj karcinom među svojom populacijom. U zemljama regiona Sjeverna Makedonija je ranije procenat vakcinisanja podigla na 75 posto, taj procenat je sada oko 50 posto, no i dalje daleko najviši u regionu.

Cilj WHO-a je da do 2030. godine bar 75 posto djevojčica dobije vakcinu da bi spriječili ovaj karcinom i da se 90 posto žena može na vrijeme pregledati i na vrijeme utvrditi početne promjene.

Spriječiti da oko 140 žena svake godine umre

"Ovo je jedan dobar dan. Dan kada možemo jasno najaviti da možemo uraditi nešto da spriječimo da žene umiru od raka grlića maternice, da možemo početi da sprečavamo da nekih 140 žena svake godine umre od ove bolesti. Čak to možemo uraditi i ovo vrijeme pandemije", rekao je predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija za BiH (UNFPA) John Kennedy Mosoti.

Mosoti je naglasio kako žene ne žive samo u Sarajevu, već i u drugim bh. gradovima i potrebno je učiniti puno više kako bi se proširio ovaj program i kako bi učinili nešto i za njih.

"Mi moramo znati da je ova vrsta raka koja se jako dobro može prevenirati", podvukao je Mosoti.

Stopa obolijevanja od karcinoma grlica materice prema zadnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo KS iz 2018. godine, iznosi 20 na 100.000 stanovnika i u posljednjim godinama pokazuje lagani trend porasta. U prošloj godini u KS-u zabilježene su 74 oboljele osobe, a u 2019. taj broj iznosio je 133.

Na području BiH u 2018. godini evidentirano je 556 novih slučajeva oboljenja od raka grlića materice. Riječ je o drugom najrasprostranjenijem karcinomu kod žena te prvom kod žena u dobi od 15 do 44 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije