Sutra se trči Vučko trail: Najveća trail trka u našoj zemlji

0
Radiosarajevo.ba
Sutra se trči Vučko trail: Najveća trail trka u našoj zemlji
Foto: PD Željezničar / Vučko trail

Nakon prošlogodišnje pauze, usljed pandemije, ovog juna ponovo se trči jedna najljepših bosanskohercegovačkih brdskih - trail trka, Vučko Trail.

Vučko ove subote doživljava svoje peto izdanje na planinama Bjelašnici i Visočici, u organizaciji PD Željezničar. Na startu trke, 19. juna u Babinom dolu, očekuje se preko 800 takmičara i rekreativaca iz 23 zemlje svijeta.

Vučko trail je i najveća trail trka u našoj zemlji koja iz godine u godinu raste, pa će tako ove godine na njoj učešće uzeti čak 30% više trkača. Organizatora raduje i stalni porast broja djevojaka i žena, kojih je ove godine na trci preko 40%.

Pored takmičarskog karaktera, trka okuplja i veliki broj rekreativaca i onih koji tek ulaze u svijet trail trčanja i koji se najčešće prijavljuju na najkraću, Zelenu stazu trke, dugu 13 kilometara.

Zanimljivo je istaći da najstariji trkač ima 79 godina, a najmlađi, koji trči u pratnji roditelja, samo 8 godina.


Pored Zelene staze, Vučko trail nudi i mnogo zahtjevnije – Plavu i Crvenu stazu na kojima će snagu okušati oni koji već imaju značajnog trail iskustva „u nogama“.

Atraktivna Plava staza, duga 35 kilometara, sa 1800m visinske razlike, vodit će takmičare od Babinog dola, preko Dugog polja, sve do sela Lukomir, najvišeg naseljenog sela u Bosni i Hercegovini i nazad kroz Studeni potok i sela Umoljani, Elezovići i Lukavac do cilja.

Izazovna Crvena staza, duga čak 61 km sa 3700 m visinske razlike okupit će najspremnijie i najhrabrije, a kuriozitet ove staze jeste da vodi preko 2 bosanskohercegovačke planine – Bjelašnice i Visočice i kroz 2 opštine – Trnovo u Bosni i Konjic u Hercegovini, spajajući tako simbolično ove dvije regije.

Staze su verifikovana i od strane ITRA-a, krovne međunarodne organizacije trail trčanja i uspješan završetak Plave i Crvene staze nose 2 odnosno 3 ITRA boda.

U organizaciji trke učestvovalo je preko 100 volontera koji su u danima i sedmicama pred trku, vrijedno radili, tako da svi takmičari na trci dožive vrhunsko trkačko iskustvo, ali i superioran doživljaj prirodnih ljepota naše zemlje. Tokom intenzivnih priprema, organizator je sa volonterima pripremio, očistio, uredio i označio kilometre i kilometre planinskih i šumskih staza. Na dan trke volonteri će biti prisutni kao redari, mjerači vremena, na okrepama za trkače i nakon trke na čišćenju staza i uklanjanju markacija, saopćili su organizatori.


Za one koje zanima nešto više o samom trail trčanju, ono ustvari predstavlja trčanje u prirodi po planinskim stazama, šumama, livadama i grebenima, koje kombinuje trčanje sa planinarskim penjanjem. Za razliku od običnog cestovnog trčanja, karakteriše ga velika visinska razlika koju trkači postižu tokom trke, a koja zavisi od konfiguracije terena i zahtijeva trke, te drugi izazovi koje priroda i vremenske prilike stavljaju pred trkača u planinskom okruženju. Kao nagradu za svoj trud, pored osjećaja postignuća, trail trkači imaju i užitak boravka u prirodi, na čistom zraku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije