Sutra je međunarodni dan pismenosti

Radiosarajevo.ba
Sutra je međunarodni dan pismenosti
Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. septembra, a Bosna i Hercegovina ga ove godine dočekuje sa 2,82 posto nepismenog stanovništva, što su podaci popisa 2013. godine.

Prema posljednjem popisu u BiH ima 36,2% kompjuterski pismenog stanovništva.

Na ovom linku pogledajte koje su to općine u BiH s najvećim procentom nepismenih

Da bi Bosna i Hercegovina bila u mogućnosti da prati standarde Evropske unije i savremenog svijeta, neophodna je reforma svih nivoa obrazovanja, a kako bi se obezbijedila pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja. Trenutno se u BiH provode programi koji omogućuju odraslim osobama završetak osnovne škole što će svakako dijelom dovesti do smanjenja nepismenosti. Treba naglasiti i činjenicu da, iako se radi na podizanju svjesti o još uvijek prisutnom problemu nepismenosti i promoviranju programa naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja odraslih, još uvijek postoji nezainteresovanost određene populacije za opismenjavanje kao što su pripadnici treće životne dobi i žene domaćice u ruralnim sredinama.  

U nekim zemljama nepismenom se smatra osoba koja ne zna čitati ili pisati, dok u drugim zemljama ona koja ne zna ni čitati ni pisati. U praksi, međutim, prevladava shvatanje pismenosti kao sposobnosti čitanja, pisanja i (povremeno) računanja, kombinirano s definiranjem pismene osobe kao one koja je završila osnovno obrazovanje.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a UNESCO je s obilježavanjem počeo već sljedeće, 1966. godine. Ove godine Međunarodni dan pismenosti obilježava se pod motom „Čitajući prošlost – pišemo budućnost“. 

Prema podacima UNESCO-ovog Instituta  za statistiku 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje  nepismeno a dvije trećine tog broja čine žene.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije