Subnacionalni konstitucionalizam i demokratija - kako razumjeti BiH?

B. R.
Subnacionalni konstitucionalizam i demokratija - kako razumjeti BiH?
Foto: FPN Sarajevo / Promocija knjige Elmira Sadikovića

Država Bosna i Hercegovina između etnonacionalizma i građanskog društva - kompleksno je pitanje kojim se bavi knjiga Subnacionalni konstitucionalizam i demokratija: Bosna i Hercegovina između liberalnog i etničkog nacionalizma čiji je autor profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka Elmir Sadiković.

Cilj ovog naučnog djela nije da nameće rješenja za raskorak između dominantnih etničkih identiteta i nužnosti da svaki pojedinac, bez izuzetka, ostvaruje politička i druga prava.

Knjiga sugerira moguća rješenja čij je suština poziv na odbacivanje insistiranja na etničkom ili građanskom tj. pokušaj ostvarivanja zemlje u kojoj će se uvažiti značaj naroda i prihvatiti individualna prava čovjeka.

Najznačajniji doprinos profesora Sadikovića ovim djelom je razumijevanje osnovnih pojmova kao uslova za racionalno razmišljanje o nacionalnom pitanju kao jednom od najznačajnijih pitanja kroz historiju Bosne i Hercegovine.

Razumijevanje tih pojmova podrazumijeva razlikovanje između etničkog, nacionalnog i građanskog, što nije slučaj u Bosni i Hercegovini. Svjesni toga, političari vješto manipuliraju etničkim odnosno nacionalnim identitetima zbog svojih interesa - ukazali su i upozorili promotori knjige profesori Senadin Lavić, Elvis Fejzić i dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra.

Promotori su podsjetili da Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja u kojoj politička, etnička, nacionalna i kulturološka različitost otežavaju funkcionisanje zemlje. Kao primjer za to su naveli Belgiju naglasivši da ni njeno uređenje koje se ponekad predstavlja kao primjenjivim za Bosnu i Hercegovinu nije savršeno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije