Suad Hadžimehanović: Visočki gimnazijalac ima 'Poruku' za sve mlade

N. K.
Suad Hadžimehanović: Visočki gimnazijalac ima 'Poruku' za sve mlade
/ S premijere u Visokom
Mnogo pažnje posvećuje se ljudima koji profesionalno prave, režiraju i snimaju filmove, ali malo ko obrati pažnju na one najmlađe koji veliki trud ulažu u ono što vole, te koji na taj način prenose svoj način viđenja svijeta oko sebe.

Suad Hadžimehanović je upravo jedan od takvih mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine koji svoje slobodno vrijeme provodi snimajući kratkometražne filmove.

Iako je tek učenik trećeg razreda Gimnazije Visoko, do sada je snimio nekoliko kratkometražnih filmova, spotova, i nekoliko promotivnih videa, a ljubav prema filmu rodila se u osnovnoj školi kada je počeo snimati i režirati filmove.

Prvi film koji je uradio bio je Stop nasilju među djecom, a motivacija za ovaj film bio mu je položaj mladih u Bosni i Hercegovini. Nakon toga snima film pod nazivom U inat bolesti - Boro Dubovina koji je posvećen osobama s poteškoćama. U svom trećem filmu pod nazivom Ogledalo nastojao je prikazati kolektivnu svijest mladih osoba i njihov položaj u društvu. Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, režirao je film Mili – Arnautovići – Visoko.

Kako kaže, inspiraciju pronalazi u svojim vršnjacima, društvu i zajednici.  

Na naše pitanje koliko je zahvalno baviti se ovom vrstom posla i koliko to zapravo truda i želje zahtijeva, s obzirom na to da je tek srednjoškolac, odgovara kako je svjestan činjenice da se umjetnost u Bosni i Hercegovini trenutno nalazi u jako lošoj poziciji, ali da njegova ljubav prema sedmoj umjetnosti prevazilazi sve prepreke koje mu se nađu na putu.

Suad Hadžimehanović je publici u Visokom u srijedu navečer predstavio i svoj novi film pod nazivom Poruka.

"U mom novom filmu Poruka želio sam pokazati kako mladi, koji se samoistražuju u imaginarnom svijetu, masovno koriste svoje mobilne uređaje i društvene mreže, te svakodnevnim korištenjem istog, postaju žrtve i bivaju opsjednuti. Ovaj film je eksperimentalnog tipa s ciljem da publici ostavi prazan prostor za razmišljanje o samoj poenti filma", rekao je za Radiosarajevo.ba Suad Hadžimehanović.

Kako nam je rekao, u filmu glume Šejla Alihodžić, Mehmed Tukulić, Adnana Softić, Imran Plasto, Nejra Limo, Abdulah Bukurević i Amar Salčinović.

Portal Radiosarajevo.ba, želi ovom mladom Visočaninu mnogo sreće i uspjeha u narednim projektima.

U nastavku pogledajte kratkometražni film Poruka:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije