Studije pokazale: Povećan broj mrtvorođene djece i trudnica tokom pandemije

0
Radiosarajevo.ba
Studije pokazale: Povećan broj mrtvorođene djece i trudnica tokom pandemije
Pixabay / Ilustracija

Broj mrtvorođene djece i žena koje su umrle tokom trudnoće povećao se za gotovo trećinu za vrijeme pandemije, utvrđeno je kroz pregled 40 studija koje su obuhvatile 17 zemalja u svijetu.

Mnogo je smrtnih slučajeva bilo moguće izbjeći, a vjerovatno ih je uzrokovao nedostatak pristupa medicinskoj njezi, navode autori studije koja je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet.

Stručnjaci za javno zdravstvo od početka upozoravaju na pandemiju i njen nesrazmjeran utjecaj na žene i njihovo zdravlje, piše CNN.

Znali su da postoji rizik jer se to događalo i ranije – prethodne epidemije ebole i zike uzrokovale su velike probleme kod žena i djevojčica u regijama koje su najviše pogođene izbijanjem epidemije.

Studije su pokazale da se broj mrtvorođenih beba i smrtnosti majki povećao u nekim zemljama pogođenim ebolom, jer žene nisu mogle pristupiti odgovarajućim uslugama.

U tom su pregledu istraživači sa Univerziteta St. George's u Londonu rekli da su bolnice preopterećene pacijentima s koronavirusom, a neke žene možda nisu htjele otići liječniku, zabrinute da će biti izložene Covid-19.

Studija je također otkrila gotovo šestostruki porast ektopične trudnoće – kada oplođeno jajašce raste izvan maternice žene, pokazalo je istraživanje. Neliječene, izvanmaternične trudnoće mogu uzrokovati krvarenje opasno po život.

Veći rizik od majčine smrtnosti samo je jedan od mnogih načina na koje je pandemija utjecala na žene. Svjetski ekonomski forum zaključio je nedavno da se globalni jaz među spolovima povećao zbog Covid-19 i da će sada trebati 36 godina više – ukupno 136 godina – da bi se premostio.

Studije i ankete pokazale su da je vjerovatnije da će žene preskočiti zdravstvene usluge, vjerovatnije će i izgubiti posao, trpjeti obiteljsko nasilje i suočiti se s financijskim poteškoćama kao posljedicom pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije