Studenti medicine iz Banja Luke među najboljima na svijetu

Radiosarajevo.ba
Studenti medicine iz Banja Luke među najboljima na svijetu
Foto: Privatni album / Studenti medicine iz Banja Luke

Da Medicinski fakultet u Banjoj Luci školuje dobre buduće ljekare koji pokazuju odlične rezultate na međunarodnoj sceni, dokaz su i Sonja Ukmar, Dinko Osmančević, Pavle Karan, Nikola Vranješ i Marko Vujmilović, studenti ovog fakulteta, koji su pod mentorstvom Vlastimira Vlatkovića, nefrologa UKC-a RS i profesora Medicinskog fakulteta, na takmičenju iz medicine International Medical Tournament u Rusiji osvojili peto mjesto u svijetu. 

Prvi put je neko iz BiH učestvovao na tom takmičenju, a plasirali smo se na peto mjesto od ukupno 12 ekipa iz Njemačke, Austrije, Albanije, Srbije i Rusije. Koncept takmičenja je takav da dobijete klinički slučaj, koji je specijalističke naravi te je za studente same mnogo zahtjevan.

Studenti medicine iz Banja Luke - undefinedFoto: Privatni album: Studenti medicine iz Banja Luke

Ukupno je bilo 10 slučajeva koje smo morali za dvije sedmice riješiti. Iz tog razloga smo morali tražiti pomoć naših asistenata/ljekara sa UKC RS-a.

Zadatak je takav da morate na šest stranica dati odgovore na ciljana pitanja, spremiti prezentaciju te braniti svoje stavove u vidu debate sa drugim ekipama/takmičarima", kazao je Dinko Osmančević, student Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci i jedan od učesnika.

Mimo znanja, ovo takmičenje iziskuje i kulturu dijaloga koja je zasnovana na naučno potkrijepljenim argumentima jer su na bodovnim spiskovima postojale i takve rubrike.

Studenti medicine iz Banja Luke - undefinedFoto: Privatni album: Studenti medicine iz Banja Luke

"U dva navrata smo se ukrštali s ekipama iz Njemačke koje su bile vanserijske. Želimo i naglasiti da je naš odlazak finansirao Medicinski fakultet i Grad Banja Luka uz poseban respekt našem dekanu prof. dr Ranku Škrbiću, koji je čitav projekat podržao od samog početka.

Zahvaljujemo se i svim ljekarima sa UKC RS-a koji su nesebično izdvojili svoje vrijeme da bi nama pomogli, a posebno bi željeli istaknuti našeg mentora, prof. dr Vlastimira Vlatkovića, nefrologa sa UKC-a te profesora na Medicinskom fakultetu. Ovim putem bi željeli istaknuti kako je sa malo sredstava moguće puno ostvariti. Gdje bi nam bio kraj kad bi se više ulagalo u obrazovni sistem? Pored toga nam je cilj da pokažemo kako volja i želja za naukom ruše stereotipne barijere bh. svakodnevnice", istaknuo je.

Cilj im je, kako kaže Osmančević, da kroz ovaj primjer razvijaju i zdravu konkurenciju među studentima medicine u BiH kako bi svake godine imali ekipu na ovom takmičenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije