Studenti iz Sarajeva i Norveške ujedinjeni, dođite i poslušajte ih!

Radiosarajevo.ba
Studenti iz Sarajeva i Norveške ujedinjeni, dođite i poslušajte ih!
Radiosarajevo.ba / Arhitektonski fakultet
U ponedjeljak, 07. novembra u sali Burence, sarajevskog Arhitektonskog fakulteta počela je dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom:

HERD_A 2016: Higher education, research and development in architecture / HERD_A 2016: Visoko obrazovanje, istraživanje i razvoj u oblasti arhitekture.

Konferencija je organizovana u saradnji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Arhitekonsko-građevinskog fakulteta u Banja Luci i  Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU) i predstavlja završnicu trogodišnjeg projekta saradnje akademskog osoblja i studenata iz BiH i Norveške, čiji je cilj jačanje kapaciteta i inkorporiranje paradigme energetske efikasnosti u akademski program arhitektonskih fakulteta.

Prvog dana konferencije upriličena je promocija naučne monografije Metamorfoza arhitektonskog obrazovanja u (post) tranzicijskom kontekstu (Metamorphosis of architectural education in (post) transitional context), u izdanju Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i  Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU), uz prezentacije naučnih radova koji tematiziraju izazove reforme akademskog programa studija arhitekture.

U uvodnom dijelu konferencije otvorena je izložba studentskih radova, koji su rezultat rada u akademskoj 2014/2015. i 2015/2016. godini u okviru pet projektantskih studija iniciranih u procesu implementacije projekta HERD.

Drugog dana konferencije,  utorak, 08. novembra, će biti održana predavanja profesora sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU), kao i prezentacija studentske design-build radionice, koja je u avgustu ove godine zajedničkim angažmanom studenata iz BiH i Norveške rezultirala instalacijom paviljona na lokaciji planiranog muzeja Ars Aevi u Sarajevu.

Ulaz na konferenciju i otvaranje izložbe je besplatan, te svi zainteresirani su pozvani na predavanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije