Predstavljen priručnik za rad s djecom sa smetnjama u razvoju

Anadolija
Predstavljen priručnik za rad s djecom sa smetnjama u razvoju
U Centru za odgoj, obrazovanje i rehibilitaciju "Vladimir Nazor" u Sarajevu danas je predstavljenja knjiga "Računa se sposobnost, a ne onesposobljenje" Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH.

Knjiga, odnosno priručnik fokusiran je na temu "Sport i unapređenje kvaliteta života djece s cerebralnom paralizom i djece s oštećenjem sluha i govora i njihovih obitelji", a priredili su je prof.dr. Emira Švraka, predsjednica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, i doc.dr. Naim Salkić, direktor Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo.

Promocijom knjige obilježena je i peta godišnjica postojanja Saveza. Njome je ujedno završena realizacija projekta nazvanog “Sport i unapređenje kvaliteta života djece s cerebralnom paralizom i djece s oštećenjem sluha i govora i njihovih obitelji” čiji je glavni sufinansijer Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

"Osnovna ideja priručnika je važnost sporta i tjelesne aktivnosti u unapređenju kvalitete života djece sa cerebralnom paralizom", istakla je recenzentkinja Gordana Manić s Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

"Sport i sportska rekreacija za djecu s cerebralnom paralizom njima su izazov radi potvrđivanja sopstvene moći, sport im daje radost osjećaja vraćanja snage", naglasila je Manić.

Jedan od autora knjige Naim Salkić rekao je da svaka osoba sa poteškoćom, odnosno posebnim potrebama, ima svoja ograničenja, ali i sposobnosti.

Cilj je da se te sposobnosti razviju kako bi se takva osoba educirala i sutra bila društveno korisni član društva koji će privređivati, a ne biti na listi socijalnih davanja.

"Značajno je da se educiraju mladi, studenti koji će onda biti ambasadori, koji će prenositi jednu drugu modernu priču, priču o socijalnoj inkluziji, priču o sposobosti osoba s poteškoćama", istakla je Švraka.

Učešće u priručniku uzeo je i Dženan Podbičanin, profesor tjelesnog odgoja Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo.

Podsjetio je kako 17 godina radi s populacijom djece oštećenog sluha koja nisu adekvatno prihvaćena u društvu zbog neinformisanosti.

"Trebao nam je duži niz godina da djecu s poteškoćama u sluhu uključimo u takmičenja, da dokažemo da se mogu takmičiti s ostalima. Naišao sam na lošu informisanost tih kompetentnih ljudi koji su takve događaje organizovali, oni kažu da su to takmičenja za normalnu djecu i da može biti incidenata. Ja sam bio šokiran, imate li uvida u to šta je to gluho dijete? Ta djeca igraju, idemo na takmičenja, oni možda imaju i veću potrebu za tim", istakao je Podbičanin.

Današnjoj promociji prisustvovao je, pored ostalih i Nadir Hajro, mladić s višestrukim tjelesnim oštećenjem koji je diplomirani pravnik, a zvanični je prvak BiH u bodybuildingu u kategoriji osobe s cerebralnom paralizom u kolicima.

Osim toga što je poslužio kao inspiracija dokumentarnom filmu "Čovjek čelične volje", svoje mjesto našao je i na stranicama knjige "Računa se sposobnost, a ne onesposobljenje".

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije