I staro i mlado danas trči Sarajevom: Međunarodna trka Vivicitta 2017

Anadolija
I staro i mlado danas trči Sarajevom: Međunarodna trka Vivicitta 2017
/ Trka Vivicitta 2017; Foto: Anadolija
Sarajevo je danas dio velike svjetske porodice trkača. Trka Vivicitta 2017. održava se u 90 gradova širom svijeta.

U Sarajevu se danas održava 23. Međunarodna atletska ulična trka "Vivicitta 2017" u organizaciji Sportskog saveza Kantona Sarajevo, u kojoj je učestvuje nekoliko stotina trkača iz BiH i regiona, javlja Anadolu Agency (AA). 

Elvedin Moralić, stručni savjetnik za sport u Sportskom savezu KS istakao je da je ovogodišnji događaj okupio oko 300 učesnika u različitim kategorijama koji su tako postali dio svjetske utrke "Vivicitta" koja se u ovo vrijeme održava širom svijeta.

Istakao je da među učesnicima ima i profesionalnih atletičara iz Srbije i Crne Gore.

Budući da je prethodnih godina broj učesnika bio značajno veći u odnosu na ovu godinu, Moralić tvrdi da su na to uglavnom uticale vremenske prilike, iako smatra da je danas idealno vrijeme za trčanje.

"Drugi problem je rad profesora sporta i tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama koji, mogu reći, slabo rade na popularizaciji atletike kao jednom od važnijih sportova u Kantonu Sarajevo", rekao je Moralić.

Učesnici sportske manifestacije s Trga djece Sarajeva trče kružnom dionicom duž tramvajske trase preko Vijećnice do Titove ulice gdje je cilj.

Rekreativna trka trči se četiri kilometra, odnosno jedan krug, dok se oficijalna trka trči tri kruga (12 kilometara).

Vivicitta se trči u 90 gradova širom svijeta, u isto vrijeme u istoj dionici, a osim Sarajeva ova manifestacije se održava u Tuzli i u Zavidovićima. 

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, a obezbjeđuju je pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva. Do završetka utrke ne saobraća se glavnom gradskom ulicom u centru grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije