Šetnja i puštanje balona u zrak: U Sarajevu obilježen Dan ružičastih majica i poslana važna poruka

3
Radiosarajevo.ba
Šetnja i puštanje balona u zrak: U Sarajevu obilježen Dan ružičastih majica i poslana važna poruka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / U Sarajevu obilježen Dan ružičastih majica - Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" danas, 28. februara 2024. godine je u saradnji s OŠ "Osman Nuri Hadžić", OŠ "Ćamil Sijarić" i OŠ "Skender Kulenović" obilježila Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja poznat i kao "Dan ružičastih majica".

Uoči današnje akcije za portal Radiosarajevo.ba govorio je Osman Šaljo, direktor KJU Porodično Savjetovalište.

"Očekujemo između 700 i 800 učenika. Sudjelovat će đaci od petog do devetog razreda iz tri škole koje su lokacijski najbliže - 'Osman Nuri Hadžić', 'Skender Kulenović' i 'Ćamil Sijarić'. Glavno okupljanje je u školi 'Skender Kulenović' koja je na sredini između te dvije škole u 11.30 sati", rekao je Šaljo.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Đaci su tokom šetnje nosili ružičaste balone i poslali važnu poruku - Stop nasilju.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti šire društvene zajednice o važnosti naglašavanja i promoviranja ovog datuma koji simbolizira borbu protiv vršnjačkog nasilja.

"Dan ružičastih majica": Kome prijaviti vršnjačko nasilje u BiH?

"Dan ružičastih majica": Kome prijaviti vršnjačko nasilje u BiH?

Podsjetimo, milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarizirale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se Pink Shirt Day obilježava od 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije