Stojanović za Radiosarajevo.ba: SDA napadima na mene opravdava podjelu BiH

E. H.
Stojanović za Radiosarajevo.ba: SDA napadima na mene opravdava podjelu BiH
Foto: SDPBiH / Igor Stojanović

Elvis Kondžić, šef kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, na svom Facebook objavio je „Gledaš ovog Stojanovića iz KS. Gledaš ovog Stanivukovića iz RS. I skontaš da je Dodik za njih mila majka!".

Na ovu izjavu su uslijedile brojne reakcije političara, a šef Kluba SDP-a u Skupštini KS - Igor Stojanović, o kojem Kondžić piše, za portal Radiosarajevo.ba je rekao da SDA i kabinet Bakira Izetbegovića sada pokazuju svoje pravo lice.

Pokazuju ko su njihovi saborci, a ko je ustvari protiv njih. Dodik je očito draži šefu kabineta Bakira Izetbegovića u odnosu na mene i ja to razumijem. Jer mi niti smo bili u uniformama zajedno u ratu, a i sad u miru nismo na istim stranama, niti Bosnu i Hercegovinu vidimo u istom svjetlu. Tako da ja apsolutno razumijem njihove napade, ali to mene neće pokolebati. Mi ćemo iz SDP-a BiH zajedno s partnerima nastaviti da gradimo multietničku državu do kraja dok ne dođe u situaciju da bude jedinstvena, s jednim predsjednikom, dakle da bude jedna normalna zemlja u kojoj će se svaki građanin osjećati onako kako treba.

To je naš cilj, makar se on ostvario i za sto godina i na tom putu nas neće sprijećiti ni Bakir Izetbegović niti njegov kabinet, niti njegovi lažni patrioti koji patriotizam mjere kroz vjeru i naciju“, poručio je Stojanović.

Na naše pitanje o tajmingu ovog napada, Stojanović odgovara da je glavni razlog želja SDA da opravda činjenicu da Dodiku i SNSD u Vladi Federacije BiH treba dati neku poziciju.

Naime, bez podrške SNSD-a jednostavno se ne može formirati Vlada FBiH i sad treba opravdati njihov ulazak u federalnu vlast, kao i glasanje za njihovog kandidata u Domu naroda, što je SNSD-u dalo potpunu nadmoć u Klubu Srba pa je bez njih nemoguće formirati vlast. A, to je upravo izglasano rukama ljudi iz SDA“, pojasnio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, danas SDA treba "objasniti" da je Dodik bolji od Igora Stojanovića.

„Jer, prema njihovom mišljenju, ja zagovaram koncept podjele i neću da prebrojavam krvna zrnca, dok oni s Dodikom znaju šta je teritorija Srba, a šta je Bošnjaka. SDA dakle pokušava da opravda svoje djelovanje u političkom konceptu podjele Bosne i Hercegovine. Mislim da se o tome radi, treba ovo sve obrazložiti. Prošli mandat je ispod radara prošlo da su u Vladi FBiH glasali za SNSD-ovog [Dragu, op.a.] Puzigaću koji je postao dopredsjedavajući federalnog Doma naroda i time blokirao mnoge procese.

Danas, kad je javnost svjesna šta je SDA uradila u prošlom mandatu, oni moraju nekako opravdati zašto će to ponovo uraditi i moraju objasniti zašto im je Dodik bliži nego SDP ili ostale stranke. Mislim da se o tome radi, o različitim političkim konceptima, SDA direktno učestvuje u podjeli i direktno zagovara etnički koncept i etničke koncepte koje zagovaraju ostale nacionalne stranke. Dakle to je jedan put na kojem će se budućim generacijama objasniti da je to jedino moguće rješenje za Bosnu i Hecegovinu.

SDP: Tražimo izvinjenje SDA zbog napada na borca Armije RBiH Igora Stojanovića

Podsjećamo da su na izjave Elvisa Kondžića reagirali i iz SDP-a, a posebno su naglasili da je Igor Stojanović bio i maloljetni borac Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije