Sting izašao pred publiku u Sarajevu: Sretan rođendan gospodine Sumner

5
V.A.Z.
Sting izašao pred publiku u Sarajevu: Sretan rođendan gospodine Sumner
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sting priredio spektakl u Zetri

Gospodin Gordon Sumner, poznatiji pod umjetničkim imenom Sting, konačno je izašao pred publiku na svom dugo najavljivanom koncertu u Bosni i Hercegovini. 

Nakon odlaganja od nekoliko mjeseci, koncert koji je trebao biti održan u martu  večeras je okupio najmanje 15.000 hiljada ljudi u sarajevskoj dvorani Zetra.

Dio je ovo Stingove "My Songs Tour", tačnije drugog dijela ove turneje tokom kojeg slavni britanski muzičar promovira svoj novi album The Bridge. Sting je u Sarajevo došao iz Rumunije, a nakon glavnog grada Bosne i Hercegovine turneja se nastavlja u francuskom Reimsu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sting priredio spektakl u Zetri
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sting priredio spektakl u Zetri

Slavni muzičar vjerovatno će ovaj koncert pamtiti duže - s obzirom da baš danas slavi svoj 71. rođendan.  

Za zagrijavanje prvih pola sata koncerta bio je zadužen Joe Sumner, britanski rock muzičar, kantautor i basista, a u privatnom životu Stingov sin. Nakon dobrog nastupa Sumnera mlađeg, na scenu je izašao Sting, jedan od najvećih pop.rock muzičara današnjice. 

Sting priredio spektakl u Zetri
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sting priredio spektakl u Zetri

Sting je izašao u 20,53 i započeo na najatraktivniji način, svojim hitom iz vremena The Police - Message in the Bottle. Sa njim u horu pjevala je cijela Zetra u kojoj su ove večeri posjetitelji iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja. 

Uslijedile su pjesme Englishmen in New York i Every Little Thing… nakon čega se Sting obratio publici: "

Dobro veče, Sarajevo! This is my first time in Sarajevo. I wonder why…"

Uslijedila je spontana čestitka publike koja je u horu otpjevala Happy birthday, te tako čestitala velikom majstoru!

Slavnog muzičara pratio je koncertni bend izvrsnih muzičara i vokalista, s kojima, kako kaže, sarađuje već tri godine. Koncert je trajao punih dva sata za vrijeme kojih su izvedeni svi veliki hitovi, uključujući  If It's Love, Fields of Gold, Brand New Day, Shape of My Heart, Walking on the Moon. 

Numera Desert Rose dovela je atmosferu do usijanja, a zvanični kraj koncerta označila je pjesma Every Breath You Take. 

Sting i ekipa priredili su dva bisa, od kojih je prvi bila legendarna Roxanne. Zadnju pjesmu, Fragile, posvetio je građanima Sarajeva, vidljivo dirnut današnjom posjetom Tunelu spasa i toplim prijemom u gradu. 

Koncert koincidira s izbornim danom u našoj zemlji, ali svojom atmosferom ulijeva dozu optimizma da ipak nismo potpuno na margini svjetskih koncertnih zbivanja. Nakon dolaska grupe U2 1997. te koncerta benda Jamiroquai 2005., ovo je jedan od rijetkih dolazaka velikih inozemnih izvođača u Sarajevu. Podsjetimo, Sting je do sada dva puta svirao u Zagrebu i jednom u Beogradu.

Sting priredio spektakl u Zetri
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sting priredio spektakl u Zetri

Čaroliju koncerta narušila je veoma loša organizacija ulaska u Zetru, sa neobilježenim zonama za ulaz i izostankom redara na mračnom platou Zetre koji bi usmjeravali ka ulazima hiljade posjetitelja. 

Sting / Gordon Matthew Thomas Sumner, rodio se 2. oktobra 1951. godine. Svjetski je poznat kao pjevač, kantautor, aktivist, glumac i filantrop. Jedna je od osnivača kultnog benda The Police, njegov tekstopisac, pjevač i basist. Nakon raspada benda započinje solo karijeru koja je iznjedrila petnaest studijskih albuma i 17 Grammyja. Kao konmpozitor nekoliko puta je nominiran za Oskara za najbolju originalnu pjesmu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije