Stigao je ramazan: Top s bedema Žute tabije označio početak svetog mjeseca

1
Radiosarajevo.ba
Stigao je ramazan: Top s bedema Žute tabije označio početak svetog mjeseca
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Žuta tabija

Pucnjem topa sa Žute tabije u Sarajevu obilježen je početak mjeseca Ramazana u BiH.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s akšamskim ezanom nastupio je mubarek mjesec ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.).

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

"U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom OVDJE, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu preporučujemo oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Store-a", poručili su iz Islamske zajednice BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije