Stereo MCs dolazi na Tjentište, poslušajte kako su nekada pjevali za Bosnu

K. S.
Stereo MCs dolazi na Tjentište, poslušajte kako su nekada pjevali za Bosnu
Muzička grupa Stereo MCs gostovat će na idućem OK Festu na Tjentištu kod Foče koji će biti organiziran od 6. do 8. Jula 2018. godine.

Riječ je o britanskom bendu koji je imao mješavinu hip/hopa i elektronske dance muzike. Bend je osnovan u Londonu 1985. godine a svjetsku slavu stekao je hitom Connected iz 1992. godine.

Robert Charles Birch poznatiji kao Rob B i Nick Hallam (The Head) zajedno su 1983. godine imali bend pod nazivom Birch & Hallam i snimili su dvije pjesme What You Say (Šta kažeš) i Pray For Me (Moli se za mene).

Nakon te dvije pjesme, privukli su pažnju producenata nakon čega zajedno pod novim imenom Stereo MCs snimaju 1989. godine prvi album pod imenom 33-45-78.

Singl Elevate My Mind iz 1990. godine omogućava im da kao prvi britanski bend uđu u vrh američke R&B top liste.

Proboj u mainstream muziku osigurao im je veliki hit Connected (Povezan) iz 1992. godine, a potom je uslijedio i hit Step it up.

Stereo MCs 1995. godine snima novi hit Sweetest Truth i ova pjesma će se naći na albumu Help koji je izdan u septembru 1995. godine, a izdala ga je nevladina organizacija War Child.

Album je posvećen djeci koja su stradala u ratu u Bosni i Hercegovini.

Sama nevladina organizacija War Child osnovana je u Velikoj Britaniji 1993. godine, a povod osnivanju organizacije bile su stravične slike stradnja nedužne djece tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Cilj organizacije je pomaganje djeci u ratnom zahvaćenim zemljama. Bosna je bila prva zemlja gdje se War Child aktivno uključio u prikupljanje pomoći.

Na albumu su se pored Stereo MCs-a našli i druga poznata imena u muzici kao što su Oasis, Blur, Massive Attack, Radiohead, Sinéad O'Connor, itd.

Svoju povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, Stereo MCs će potvrditi i učešćem na ovogodišnjem OK Festu na Tjentištu.

Poslušajte pjesmu Stereo MCs-a Sweetest Truth (najslađa istina).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije