Stav šumarske nauke i struke: Nužno usvajanje usaglašenog i pravednog Zakona o šumama u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Stav šumarske nauke i struke: Nužno usvajanje usaglašenog i pravednog Zakona o šumama u BiH
Foto: Fondacija Atelje / Diskusija o stanju u sektoru šumarstva BiH

Na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u utorak, 12. decembra 2023. godine, je upriličena Stručna diskusija "Stanje u sektoru šumarstva Bosne i Hercegovine: Izazovi i prepreke".

Ovaj događaj, u organizaciji Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT i uz podršku ostalih članica Saveza za šume Bosne i Hercegovine, okupio je 60-ak predstavnika akademske zajednice, resornih ministarstava, inspekcijskih organa, preduzeća šumarstva i aktivističke zajednice.

Bosna i Hercegovina spada u red najšumovitijih država u regionu i cijeloj Evropi, s obzirom na činjenicu da šume i šumska zemljišta obuhvataju više od 50 posto teritorije naše države. To nas obavezuje da se prema ovom uslovno obnovljivom resursu koji nam, pored privredne, nudi i niz opštekorisnih funkcija značajnih za ljude, odnosimo s posebnom pažnjom, vodeći računa o optimalnom zadovoljenju potreba sadašnjih i budućih generacija.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Borba za spas bosanskohercegovačkih rijeka pokazala je i pokazuje snagu i moć ujedinjenih građana i građanki. Zaista, bez voda i šuma nema života i, svjesni ove činjenice, već decenijama vodimo borbe za zaštitu naših zajedničkih dobara. Naše šume su, baš kao i rijeke, ozbiljno ugrožene i zajednički moramo kreirati rješenja koja će pomoći u njihovoj zaštiti, odnosno trasirati put prema održivom gospodarenju ovim resursom na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Prvi korak je što urgentnije usvajanje valjanog Zakona o šumama u FBiH!", istakla je Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene.

Kroz sveobuhvatnu diskusiju prisutnih identifikovani su ključni problemi koji prate šumarski sektor u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine i cijeloj državi, od nepostojanja entitetskog zakonskog rješenja, izostanka zvaničnog publikovanja provedene Druge inventure šuma na velikim površinama u Bosni i Hercegovini, pa do političkih pritisaka kojima su izložena preduzeća šumarstva te dati prijedlozi rješenja kako je dalje obrazloženo. Prijedlozi će, u formi zaključaka s ove stručne diskusije, biti upućeni na adrese svih donosioca odluka u oblasti šumarstva.

Aarhus centar održao protest: Zašto se odlaže donošenje Zakona o šumama u FBiH?

Aarhus centar održao protest: Zašto se odlaže donošenje Zakona o šumama u FBiH?

Iako s drugačijim pogledima po pitanju mnogih segmenata funkcionisanja šumarskog sektora, među prisutnim je definitivno postojao konsenzus po pitanju nužnosti usvajanja Zakona o šumama FBiH. Naime, u ovom entitetu temeljni propis za oblast šumarstva ne postoji još od 2009. godine, što velikim dijelom onemogućava unaprjeđenje i razvoj ovog značajnog sektora domaće privrede. Istaknuto je i da Zakon mora dobiti zeleno svjetlo šumarske nauke i struke, odnosno da mora biti moderan i usklađen s međunarodnim strategijama iz oblasti šumarstva.

Po pitanju prijedloga iz zakonodavnog okvira, razgovarano je i o potrebi da se sektor šumarstva uredi i na državnom nivou, što bi dalo osnovne smjernice za gospodarenje šumama koje bi onda bile "razrađene" kroz entitetske i kantonalne zakone. Naglašeno je da se u konkretnom slučaju radi isključivo o stručnom i naučnom pitanju, a nikako političkom.

Prof. dr. Ahmet Lojo, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je ujedno bio i uvodničar na ovoj stručnoj diskusiji, ukazao je i na nužnost zvanične objave rezultata Druge inventure šuma na velikim površinama u Bosni i Hercegovini koja je završena još 2009. godine, ali rezultati nikada nisu izbačeni. Ovo je značajno zato što jedino sveobuhvatna i pravovremena inventura šuma rezultira prikupljanjem podataka koji služe za praćenje stanja šuma i šumskih zemljišta, odnosno izradu strategije razvoja šumarstva.

Skupština KS usvojila Izmjene i dopune Zakona o šumama KS

Skupština KS usvojila Izmjene i dopune Zakona o šumama KS

"Mi ne znamo kakvo je tačno stanje šuma, jer to možemo znati samo kada izvršimo premjer i utvrdimo stanje. To smo proveli između 2006. i 2009. godine, kada smo uradili inventuru šuma na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Nažalost, rezultati te inventure još uvijek nisu i pitanje je hoće li ikada biti objavljeni", poručio je Lojo.

Kao jedan od gorućih problema koji onemogućava razvoj šumarskih preduzeća istaknut je nedopustiv pritisak politike na kadrovsku i politiku zapošljavanja, gdje se ova javna preduzeća nerijetko posmatraju kao socijalne ustanove.

Iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH, krovnog strukovnog udruženja za oblast šumarstva u ovom entitetu, ukazali su i izostanak konkretnih aktivnosti vlasti u borbi protiv šumskih požara. Napomenuto je da su određene strategije iz ove oblasti usvojene još prije 10-ak godina, ali izostaje implementacija istih.

Upravo zbog činjenice da su institucije zakazale i na ovom planu danas kao posljedicu imamo situaciju da nismo ništa spremniji za suočavanje s razornim šumskim požarima koji su harali 2012. godine, kada su ostavili pustoš na desetinama hiljada hektara šuma i šumskih zemljišta.

Diskusija o stanju u sektoru šumarstva BiH

"Moramo izraditi jasnu i preciznu nacionalnu strategiju kako bismo znali šta poduzeti u slučaju elementarnih nepogoda, ekstremnih temperatura i klimatskih promjena koje su neminovnost. Na to nas obavezuju i različiti međunarodni dokumenti čiji smo potpisnici", zaključio je Azer Jamaković, sekretar Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH.

Pozvali su sva pravna i fizička lica da se pridruže Savezu za šume Bosne i Hercegovine i zajednički djeluju pravcu sređivanja u šumarskom sektoru u našoj državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije