Aarhus centar održao protest: Zašto se odlaže donošenje Zakona o šumama u FBiH?

2
Radiosarajevo.ba
Aarhus centar održao protest: Zašto se odlaže donošenje Zakona o šumama u FBiH?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Aarhus centar u BiH, protest

Udruženje Aarhus centar u Bosni i Hercegovini organizovalo je danas mirne proteste ispred Parlamenta Federacije BiH sa kojih su pozvali vlasti da što prije usvoje Zakon o šumama FBiH kako bi spriječili ilegalnu sječu i nelegalno zauzimanje državnog šumskog zemljišta.

Istaknuto je da takav zakon u Federaciji BiH ne postoji od 2009. zbog čega "podrška investitorima" često ide na štetu javnog interesa jer se prenamjena državnog šumskog zemljišta obavlja u korist pojedinaca ili kompanija, dok se zapostavlja važnost očuvanja šuma za širu zajednicu.

PR asistentica Aarhus centra u BiH Azra Šehić-Kustura izjavila je da apeluju na Vladu FBiH da što prije usaglasi tekst zakona i uputi ga u parlamentarnu proceduru, te da uvrste amandmane koje su oni izradili sa stručnjacima s Pravnog i Šumarskog fakulteta.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Navela je da šume i šumska zemljišta pokrivaju 58 posto Bosne i Hercegovine zbog čega njihova zaštita predstavlja nacionalni interes.

Šehić-Kustura je rekla da bi najbolje bilo da takav zakon bude usvojen na državnom nivou, ali pošto je teško očekivati da se to desi zakon je neophodno usvojiti na nivou entiteta.

Zajedničkim snagama uredimo sektor šumarstva u Bosni i Hercegovini: Čuvajmo šume, jer one čuvaju nas

Zajedničkim snagama uredimo sektor šumarstva u Bosni i Hercegovini: Čuvajmo šume, jer one čuvaju nas

Ovaj događaj predstavlja nastavak inicijative Udruženja usmjerene ka hitnom usvajanju novih zakona o šumama, rijekama i koncesijama.

"Ovim putem pozivamo sve relevantne institucije da djeluju transparentno kako bismo zaustavili daljnje degradiranje našeg okoliša, ali i degradiranje ljudskih prava. Također, apelujemo na Vladu FBiH da Zakon o šumama vrati u parlamentarnu proceduru, te da Parlament FBiH Zakon uzme u razmatranje i u konačnici usvoji uz amandmane koje smo dostavili jer oni zaista idu u prilog očuvanju i zaštiti šuma od kriminala i korupcije u oblasti šumarstva.

Podsjećamo javnost da su predstavnice Udruženja nedavno organizirale mirni protest povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 08.12., ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Tada su dostavile zahtjev Vladi FBiH za hitno vraćanje Zakona o šumama FBiH u parlamentarnu proceduru, s ciljem ubrzanog razmatranja i usvajanja istog, te usvajanja novih zakona o vodama i koncesijama.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, šume zauzimaju značajan dio površine, no upravljanje njima je kompleksno zbog decentralizacije na razini entiteta i kantona. Ova decentralizacija rezultirala je problemima poput ilegalne sječe, korupcije i kriminala u sektoru šumarstva.

Ujedinjeni u borbi za naše šume: Osnovan Savez za šume BiH

Ujedinjeni u borbi za naše šume: Osnovan Savez za šume BiH

Aarhus centar se aktivno angažirao kako bi unaprijedio zakonodavstvo o šumama i pružio podršku lokalnom stanovništvu u zaštiti šuma, saradnjom sa stručnjacima sa pravnog i šumarskog fakulteta. Ova saradnja izrodila je amandmane na Prijedlog Zakona o šumama, te smo iste proslijedili na Parlament FBiH sa apelom da se uvrste u tekst Zakona. Unatoč dosadašnjim naporima, Prijedlog Zakona o šumama nije prošao kroz parlamentarnu proceduru zbog 'dodatnih usaglašavanja', te se trenutno nalazi na Vladi FBiH. Samim tim apelujemo na Vladu FBiH da što prije Zakon vrati u Parlament FBiH kako bi se u konačnici zakon razmatrao i usvojio", saopćili su iz Aarhus centra BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije