Stav Islamske zajednice BiH: Da li je po islamu dozvoljeno donirati organe?

Radiosarajevo.ba
Stav Islamske zajednice BiH: Da li je po islamu dozvoljeno donirati organe?
Radiosarajevo.ba / Careva džamija

Transplantacija organa može spasiti život. Građani naše zemlje traže još uvijek odgovore o ovoj važnoj temi. Između ostalog postavljeno je pitanje i na stranici Islamske zajednice u BiH o tome da li je u islamu dozvoljeno doniranje organa, koji se organi smiju donirati, te da li osoba kojoj se doniraju organi mora biti musliman.

"Kada je riječ o doniranju organa, kao što Vam je poznato, postoje dvije situacije: prva je kada je donor živ čovjek, a druga je kada se radi o tzv. kadaveričnoj transplantaciji, odnosno doniranju organa nakon smrti. U oba slučaja zabranjeno je donirati, odnosno transplantirati reproduktivne organe, kao i vanjske organe, jer bi to predstavljalo masakriranje tijela/leša, što je zabranjeno u islamu. Za transplantaciju ostalih organa uvjetuje se saglasnost donora, odnosno saglasnost porodice/nasljednika u slučaju kadaverične transplantacije", kazali su iz IZBiH.

Kada je riječ o transplantaciji sa živog donora u islamu potreno je ispuniti dodane uvjete: nije dozvoljena eksplantacija vitalnih organa od kojih zavisi njegov život, da transplantacija ne šteti njegovom zdravlju, da je riječ o nužnoj transplantaciji radi spašavanja života pacijenta, te da postoje realne šanse za uspjeh transplantacije.

"Budući da nije bezuvjetno dopuštena transplantacija svih organa, kod eventualnog potpisivanja donorske kartice potrebno je naznačiti koji se organi doniraju, kako bi se izbjegle eventualne transplantacije organa čija transplantacija nije dopuštena po učenju islama.

Kada se ispune ovi uvjeti, doniranje organa radi njihove transplantacije tretira se jednom vrstom dobročinstva, a dobročinstvo se može činiti i nemuslimanima. Prema tome, nije uvjet da osoba koja dobija organe bude musliman", zaključili su iz IZBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije