Ako niste, a želite, danas u Vogošći možete potpisati donorsku karticu

M. R. S.
Ako niste, a želite, danas u Vogošći možete potpisati donorsku karticu
Foto: AA / Ovogodišnja kampanja doniranja organa u BiH bazirana je na upoznavanju javnosti s dostignućima transplatacijske medicine i važnosti odluke o darivanju organa poslije smrti

Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo organiziralo je još jednu akciju potpisivanja donorskih kartica, u okviru kampanje promocije važnosti transplantacije i darivanja organa.

Svi koji to nisu, a žele biti potpisnici donorske kartice, to mogu učiniti danas u Vogošću, u tržnom centru Bingo, od 14 do 16 sati.

Bosna i Hercegovina je, nažalost, skoro na dnu po transplantaciji organa iako ima uvjete, stručnjake i novac. Problem je u menadžmentima klinika i kliničkim koordinatorima koji bi trebali od porodice umrle osobe, nakon što se proglasi klinička smrt, tražiti odobrenje za darivanje organa.

Umjesto toga, u našoj zemlji do transplantacija, u rijetkim trenucima kada se i dese, dođe uglavnom kada porodica umrle osobe sama kaže da želi da organi preminulog budu donirani.

Iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata u Federaciji BiH navode tužnu činjenicu – da jedino UKC Tuzla čuva obraz našoj zemlji da ne padne na samo evropsko i svjetsko dno. A u našoj zemlji samo bubreg treba oko 3.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije