Akcije / Ako niste, a želite, danas u Vogošći možete potpisati donorsku karticu

19. 01. 2020. u 09:17:00 M. R. S.

Shares: 22

Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo organiziralo je još jednu akciju potpisivanja donorskih kartica, u okviru kampanje promocije važnosti transplantacije i darivanja organa.

Svi koji to nisu, a žele biti potpisnici donorske kartice, to mogu učiniti danas u Vogošću, u tržnom centru Bingo, od 14 do 16 sati.

Bosna i Hercegovina je, nažalost, skoro na dnu po transplantaciji organa iako ima uvjete, stručnjake i novac. Problem je u menadžmentima klinika i kliničkim koordinatorima koji bi trebali od porodice umrle osobe, nakon što se proglasi klinička smrt, tražiti odobrenje za darivanje organa.

Umjesto toga, u našoj zemlji do transplantacija, u rijetkim trenucima kada se i dese, dođe uglavnom kada porodica umrle osobe sama kaže da želi da organi preminulog budu donirani.

Iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata u Federaciji BiH navode tužnu činjenicu – da jedino UKC Tuzla čuva obraz našoj zemlji da ne padne na samo evropsko i svjetsko dno. A u našoj zemlji samo bubreg treba oko 3.000 ljudi.

NEMA KOMENTARA