Stari grad Blagaj kroz objektiv Borisa Trogrančića: Svjedok burnih vremena bh. historije

1
L. M.
Stari grad Blagaj kroz objektiv Borisa Trogrančića: Svjedok burnih vremena bh. historije
Foto: Boris Trogrančić / Stari grad Blagaj

Stari grad Blagaj, odnosno Stjepan-grad, smješten je na najistaknutijem mjestu kraškog brda nedaleko od Mostara, na 310 metara visine. Tvrđava hercega Stjepana Kosače na Humu nacionalni je spomenik BiH, a jedna je od najbolje očuvanih u BiH.

Na padinama Blagajskoga brda postojala su naselja još u prahistorijskom i rimskom razdoblju. Prvi pisani izvori o Blagaju su iz 10. stoljeća.

Godine 1423. se prvi put spominje pod imenom Blagaj, kada je blagajska tvrđava (Stjepan-grad) postala jedna od najznačajnijih bosanskih utvrda.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Najznačajniji nalazi u podgrađu iz toga razdoblja su stećci i kamena sudačka stolica nađena u obližnjem selu Kosor.

Od 1466. godine, kada Blagaj postaje dio Osmanskoga carstva, srednjovjekovno podgrađe se transformira u urbano središte. 

Fantastične fotografije napravio je bh. fotograf Boris Trogrančić. Sebe opisuje kao grafičkog dizajnera i fotografa, a po zanimanju je inžinjer multimedije.

"Volim reći da je ovo jedinstven kraj, i mi imamo komparativnu prednost u odnosu na druge - za samo nekoliko sati možemo obići planinske vrhove i vidjeti čudesne vodopade, doline rijeka i jezera, posjetiti izuzetne kulturno istorijske znamenitosti i još u istom danu stignemo doći do morske obale", kazao je Trogrančić za Radiosarajevo.ba. 

Kaže da ga je ova izvanredna i dobro očuvana tvrđava iz srednjeg vijeka oduševila.

"Stari grad Blagaj je teško pristupačna tvrđava smještena na vrhu kraške stijene, 250 metara iznad vrela rijeke Bune u Blagaju. Istraživanja su pokazala da je na ovom mjestu bilo naselje još od željeznog doba, a ova tvrđava iz kasne antike je nastala na gradini Ilirskog plemena Daorsa.

Mogorjelo, jedinstveni arheološki spomenik iz rimskog doba. Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke...

Posted by Boris Trogrančić Photography on Friday, February 24, 2023

Nakon Rimljana koji su ovdje sagradili castrum, tu su obitavali Slaveni, a zatim je postao grad herceg Stjepana Vukčića Kosače sve do dolaska Osmanlija. Po njemu je dobio ime. Sa ovog mjesta se pruža nevjerovatan pogled na blagajsku dolinu. Ja sam penjući se uz strmi put zatekao koze u ispaši", kazao je Trogrančić za naš portal.

Stari grad Blagaj
Foto: Boris Trogrančić: Stari grad Blagaj

Na svom YouTube kanalu, kao i Instagramu i Facebooku, promoviše ljepote BiH. Jedan od takvih videa je snimljen na slapovima Kozice kod Fojnice. Pogledajte prelijepe prizore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije