Britanski Guardian objavio veliku reportažu o turizmu u BiH: Ljepota gradova i bajkovita arhitektura

0
Radiosarajevo.ba
Britanski Guardian objavio veliku reportažu o turizmu u BiH: Ljepota gradova i bajkovita arhitektura
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Plivsko jezero

Guardianova novinarka Jane Dunford uradila je reportažu iz Bosne i Hercegovine koja ju je uvjerila u svjetlu budućnost turizma u BiH.

Osim planine Cincar, platoa Kruzi i glamočkog sira, Guardianovu novinarku su na putovanju zapadom Hercegovine posebno oduševili divlji konji.

"Desetine konja, koje su nekada koristili za ratarstvo i transport, pušteni su prije više od 50 godina i zamijenjeni mašinama. Danas ih je preko 700 i žive visoko u planinama iznad Livna. To je magičan prizor, i još jedno iznenađenje na mom putovanju".

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

U Sarajevu je Dunford posjetila Tunel nade, koji je u toku opsade Sarajlijama bio jedina veza sa svijetom van obruča. Stajala je i na stopama Gavrila Principa ispred Muzeja grada Sarajeva, a dojmila ju se i kaldrma u starom dijelu grada.

Ustvrdila je da joj Sarajevo u jednom momentu liči na Beč, a u drugom na Istanbul, a u ovom gradu se počastila tarhanom, burekom i dolmama.

Spomenula je i Sarajevske ruže, dijelove trotorara oštećene ekplozijama u ratu, koji su ispunjeni crvenom farbom kako bi podsjećali na stradanja ovog grada u četverogodišnjoj opsadi.

Dunford je posebno istakla ljepotu prirodnih krajolika BiH. "Više od 65 posto zemlje je još uvijek pod šumom i stalno me preplavljuju prizori padina prekrivenih drvećem, dubokih klisura, divljih rijeka i vodopada."

Za Jajce je navela da je to prijestolno mjesto bosanskih kraljeva sa kamenom tvrđavom i katakombama. Oduševio ju je 22 metara visok vodopad u srcu grada, a posjetila je i Muzej AVNOJ-a i Plivsko jezero.

Mostar je bio njena baza za otkrivanje ljepota Hercegovine, a u ovom gradu ju je posebno dojmila murska arhitektura i, naravno, Stari most. Posjetila je dervišku Tekiju u Blagaju na rijeci Buni, a kao dokaz da je BiH i "zemlja vina" navela je Vinsku cestu Hercegovine koja okuplja više od 30 vinarija različitih veličina.

Blagaj: “Stazom bosanskih vitezova” povodom Dana nezavisnosti BiH

Blagaj: “Stazom bosanskih vitezova” povodom Dana nezavisnosti BiH

Dunford nije propustila da u Stocu šeta pored Bregave, popne se na Vidošku tvrđavu i proba smokvaru, kolač popularan u ovom kraju.

BiH je zemlja sa mnogo prilika za avanturu i adrenalinsko uživanje u prirodi. Dunford je spomenula kajakarenje, rafting, planinarenje i alpinizam.

Putovanje Hercegovinom zaokružila je posjetom Titovom bunkeru u Konjicu, a prije odlaska iz BiH provozala se sarajevskom žičarom, prošetala napuštenom bob stazom, i gledajući sa Trebevića prema gradu, priznala da je "ima osjećaj da je zagrebala samo površinu ove kompleksne zemlje".

Sarajevski mostovi su duša i srce grada: Priča o simbolima historije bh. prijestolnice

Sarajevski mostovi su duša i srce grada: Priča o simbolima historije bh. prijestolnice

"Svjedočeći energiji i pozitivnosti mladih ljudi koje sam srela, i uloženom radu na terenu, zasigurno osjećam da će održivi turizam odigrati pozitivnu ulogu u budućnosti ove zemlje.", napisala je novinarka za Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije