Srđan Sušnica o prijetnjama člana Vučićeve stranke: Narativ za velikosrpska osvajanja

7
F. V.
Srđan Sušnica o prijetnjama člana Vučićeve stranke: Narativ za velikosrpska osvajanja
Foto: Printscreen / Sušnjica o statusu Đukanovića

Vladimir Đukanović, istaknuti član Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića napisao je danas na Twitter profilu da “mu se čini da će Srbija biti prinuđena krenuti u denacifikaciju Balkana”.

Ova poruka doživljena je u regiji kao otvorena prijetnja režima u Beogradu, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin koristio upravo ovaj argument kao opravdanje za napad na Ukrajinu!

Otvorene prijetnje

“Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena krenuti u denacifikaciju Balkana”, napisao je Đukanović, dodavši da se ipak “nada da griješi”.

Je li član Vučićeve stranke najavio napad Srbije na susjede? 

To je jedno od pitanja koja su postavili mediji u regiji. 

Ovu poruka predstavnika stranke koja je rehabilitirala i poznatog „antifašistu“ Dragoljuba Dražu Mihailovića, komandanta zloglasnih četnika, s razlogom, izazvala je oštre reakcije. 

Đukanović se, međutim, tu nije zaustavio i zapitao se zašto se „krug dvojke plaši denacifikacije“.

„Uznemirili su se kad sam napisao da bi Srbija možda morala pokrenuti denacifikaciju Balkana. Razumijem ja to, oni su uvijek podržavali svakog srpskog neprijatelja, od ustaša, balista, handžara... To je bila činjenica, bili su nacisti, i bili su srcu dvokruga svijeta“, napisao je, uz ostalo, Đukanović.

Nažalost, zasad šute zapadne ambasade u regiji koje ovakve poruke očito ne uznemiruju!?

A treba li biti tako?

Nije pitanje hoće li već kada i gdje…

Za režim Aleksandra Vučića više nije pitanje da li koristiti vojni arsenal u zaštiti svojih interesa ili ne – već kada, gdje i kako će ga upotrijebiti, zapisao je u autorskom tekstu za Radiosarajevo.ba analitičar i publicista Srđan Šušnica u oktobru prošle godine.

Ovaj diplomirani pravnik, koji je magistrirao na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani, odličan je poznavatelj političkih i sigurnosnih pitanja, a posebno malignih vanjskih utjecaja na Bosnu i Hercegovinu kojima na posebno intenzivan način svjedočimo u posljednje vrijeme. 

Zbog otvorenih prijetnji režima Milorada Dodika morao je otići iz Banje Luke.

Mračni budžak

Povodom Đukanovićevih poruka Sušnica govori za Radiosarajevo.ba.

„Teško je komentarisati javne napise dotičnog 'autora', a ne biti psihopatolog ili barem socijalni psiholog, uže oblasti sociopatološka devijantnost. Moram da priznam da povremeno pročitam 'autorove' kolumne u Kuriru iz perverzne želje da se informišem o dinamici sveopšteg propadanja Srbije i kao društva i kao države. A ovaj 'autor', obzirom na njegovu sveprisutnost u skoro svakom mračnom „colon-u“ i budžaku Vučićevog režima, svojim redovnim konfibulacijama vjerno prenosi sve truležne promjene unutar leša nekad poznatog kao Srbija. I tu mu se nema šta zamjeriti“, kazao je Šušnica.  

Prema njegovim riječima, 'autorovi' simptomi u Kuriru lakše se podnose jer odmah pored njih, u apsurdnom alai sjajnom sučeljavanju, nalaze se kolumne srpskog književnika Svetislava Basare koji upravo nudi lucidne dijagnoze skoro svih boleština srbijanskog društva i vaskolikog 'srpstva' (šta god da je to). 

„Ova posljednja 'autorova' konfibulacija o Srbiji kao izvođaču radova na denacifikaciji regiona nije ni prva ni posljednja politička halucinacija tog tipa koja dolazi od (para)zvaničnog Beograda“, dodao je.

Radikalska priča

Nadalje, smatra da su ovakve poruke duboko utemeljene u radikalske poglede u odnose u regiji.

„Ako iščitamo poruku ovog tweet-a vidjećemo da je to 'remake' stare radikalske i propagandističke teze iz 90-tih koja je korištena za legitimizaciji velikosrpskih teritorijalnih osvajanja u Hrvatskoj i Bosni i za dehumanizaciji svih Hrvata kao 'ustaša' i svih Muslimana/Bošnjaka kao 'islamskih fundamentalista' i 'handžar soldateske'.

Tako da dotični 'autor' ne nudi ništa originalno, već staru srpsku mitomaniju o tome da su sve srpske komšije ustvari srpski arhineprijatelji (nekad u vidu 'nacista', nekad u vidu 'turaka', 'bugara', 'ustaša', itd), sada stavlja u kontekst dehumanizirajućih narativa sa kojima je Putinova soldateska krenula u osvajanje Ukrajine i neskriveni genocid nad Ukrajincima“, ocijenio je Šušnica.

Na kraju je primijetio da, ustvari ovaj tweet nije samo 'autorov', te da iz njega progovara kolektivni „delirijum tremens“ jednog režima i njegovih (para)intelektualnih i crkvenih žreca. 

„Iz ovog tweet-a progovara ona dominantna i tiha beogradska čaršija i , što je najžalosnije, većine građana koji iz ovih ili onih razloga podržavaju. Lično, nemam ništa protiv procesa denacifikacije u cijelom regionu, ali njegov početak vidim kao kolektivni skok dotičnog 'autora', cijelog SNS-a, vođe i svih vođinih koalicionih, akademskih i crkvenih zanosača muda sa najviših spratova 'Beograda na vodi'“, zaključio je Šušnica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije